АЙДАРСЬКА СІЧ – 2019



3 червня 2019 року у Новоайдарському районі на території комунального закладу «Новоайдарська обласна загальноосвітня санаторна  школа-інтернат І-ІІІ ступенів» відбулося урочисте відкриття ІІ обласного етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). Метою Гри є виховання юних патріотів України на засадах національної гідності, високої самосвідомості та активної громадянської позиції, здорового способу життя, духовності, культурно-історичної та військової спадщини українського народу.

120 юних козачат з усіх куточків Луганщини зібралися цього року для участі в обласному етапі гри.

Змагальна частина гри почалася з конкурсу «Фізична підготовка». На спортивному майданчику Новоайдарського аграрного ліцею рої демонстрували навички з фізичної підготовки. Етап складався з виконання двох вправ: підтягування на перекладині й згинання та розгинання рук в упорі на брусах. Кращими стали – рій «Молода січ» Новоайдарського району, рій «Відважні козаки» Марківського району та рій «Козацька гвардія» Красноріченської ОТГ.

На наступний день проводилися змагання з видів: «Впоряд», «Метання гранати», а також майстер-клас з розбирання та збирання автомата АК-74, спорядження магазину патронами, підготовка до виконання вправ стрільб з автомата АК-74.

Змагальна частина гри почалася з конкурсу «Впоряд». Лідерами у цьому виді гри стали: рій «Соколи» (м. Рубіжне), рій «Молода Січ» (Новоайдарський район) та рій «Чайка» (Новопсковський район).

Паралельно відбувалися змагання з виду «Метання гранати»,  де переможцями стали рої: «Молода Січ» (Новоайдарський район), «Сєвєродонецькі Отамани» (м. Свєвродонецьк) та «Сокіл» (Міловський район).

У змаганнях туристсько-спортивна «Смуга перешкод» найсильнішими стали рої «Молода Січ» (Попаснянський район), «Соколи» (м. Рубіжне) та «Яструб» (Кремінський район).

Гра-вікторина «Відун» завершила змагальну частину другого дня. Кращими стали: «Соколи» (м. Рубіжне), «Сєвєродонецькі Отамани» (м. Сєвєродонецьк) та «Яструб» (Кремінський район).

Конкурс «Саперна підготовка» передбачав проходження учасниками через умовну «мінну ділянку», виявлення та визначення ворожих мін. Усі команди показали вміння правильно користуватися саперним щупом та здійснювати тактичне прикриття саперів, але лідирували рої рій «ЧАЙКА» Новопсковського району, «Нащадки козаків» Станично-Луганського району та «КОЗАЦЬКА ГВАРДІЯ» Краснорічінської ОТГ.

Під час конкурсу «Рятівник» рої повинні були швидко накласти джгут та здійснити евакуацію «пораненого» с зони обстрілу у «жовту» зону. Кращим у цьому виді змагань виявився рій Попаснянського району «МОЛОДА СІЧ», ІІ місце посів рій м. Сєвєродонецька «СЄВЄРОДОНЕЦЬКІ ОТАМАНИ», ІІІ місце – рій м. Лисичанська «НЕСКОРЕНІ».

У конкурсі «Таборування» кращими стали рій «Чайка» Новопсковського району (І місце), а також рої, що посіли ІІ місце – з м. Рубіжне та районів – Біловодського, Білокуракинського, Марківського, Новоайдарського, Попаснянського.

6 червня відбулося закриття табору та відзначення кращих роїв. У загальному заліку І місце посів рій «Молода Січ» Новоайдарського району, ІІ місце – рій «Соколи» м. Рубіжне, ІІІ місце – рій «СєвєродонецькІ ОТАМАНИ» м. Сєвєродонецьк.

Організатори заходу вітають усіх призерів та переможців обласного етапу гри та бажають успіхів. Також ми висловлюємо подяку всім, хто допомагав в організації та проведенні ІІ етапу: Новоайдарській обласній загальноосвітній санаторній школі-інтернату І-ІІІ ступенів, Луганському обласному та Новоайдарському районному військовим комісаріатам, фахівцям групі військово-цивільного співробітництва штабу ОТУ «Північ», Новоайдарській районній державній адміністрації, Новоайдарському районному відділу культури, Новоайдарському районному краєзнавчому музею, Новоайдарському РВ Національної поліції України у Луганській області, Новоайдарському районному територіальному медичному об’єднанню, ГО «Новоайдарській районній організації Товариства сприяння обороні України, всім суддям та таборовій старшині.