Анульовано ліцензії ВНЗ, що залишилися на непідконтрольних Україні територіях Донбасу та в окупованих АР Крим і Севастополі



Міністерство освіти і науки анулювало ліцензії вищих навчальних закладів, розташованих на тимчасово непідконтрольній органам державної влади України території Донецької та Луганської областей, а також на тимчасово окупованих територіях АР Крим та міста Севастополя.

Унаслідок анексії Криму та збройної агресії РФ на сході України з 2014 року частина вищих навчальних закладів опинилася в населених пунктах, на території яких органи державної влади, зокрема Міністерство освіти і науки України, тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Протягом 2014-16 рр. з Донецької, Луганської областей і Криму було переміщено майже два десятки вищих навчальних закладів, які нині успішно працюють на підконтрольній Україні території. Зокрема, торік на базі цих та інших уповноважених вишів розпочали діяльність 40 освітніх центрів «Крим-Україна» та «Донбас-Україна», до яких під час вступної кампанії звернулися близько 3350 осіб.

Раніше Акредитаційна комісія України вже рекомендувала МОН анулювати ліцензії на здійснення освітньої діяльності тих вишів, які не були переміщені на підконтрольну територію. 1 лютого 2017 року наказами МОН № 14-л, 15-л та 16-л було затверджено перелік ВНЗ, які позбавлені ліцензій, тобто є нелегітимними та не мають права провадження освітньої діяльності. З їх повним переліком можна ознайомитися за цим посиланням.

Для тих студентів, які здобували освіту в цих навчальних закладах у Криму після 20 лютого 2014 р., однак хочуть, щоб їхня кваліфікація, результати та період навчання визнавалися в Україні, розроблено відповідний Порядок атестації. Переглянути його можна тут.

Студентам ВНЗ з непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей, які були зараховані на навчання та внесені до ЄДЕБО, надається право навчання у вишах України.