Археологічні здобутки юних МАНівців під керівництвом професора Юрія Бровендера



29 листопада 2019 року Східноукраїнський національний університет ім. В. Даля дружньо зустрічав багато різносторонніх людей, зацікавлених археологією, для презентації матеріалів археологічних досліджень 2019 року кафедрою історії та археології юридичного факультету. На презентації були присутні як видатні діячі науки, так і студенти й учні Луганської МАН.

Урочисте відкриття заходу було розпочато видатним археологом, доктором історичних наук, професором кафедри історії та археології юридичного факультету СНУ ім. В. Даля Юрієм Бровендером. Приємні слова підтримки та наукові настанови висловили ректор СНУ ім. В. Даля Ольга Поркуян та декан юридичного факультету Олена Арсентьєва.

Насправді, масштаби цьогорічних археологічних заходів значущі – це археологічна експедиція у с. Нижня Дуванка, повторне розвідування агломерації поселень епохи бронзи поблизу с. Капітанове, відкриття археологічної виставки «Людина в просторі степу. Доба каменю. Доба бронзи» (м. Краматорськ) та ін.

Вразила неймовірна зацікавленість археологічними дослідженнями молодого покоління. В рамках заходу учні секції «Археологія» мали нагоду представити свої наробки та результати наукових дослідів. Катерина Шепель, Денис Мінін, Марія Мицик, Ілля Водолазський висвітлювали питання історичних поховань, особливостей їх розміщення, умов та відмінностей давніх поселень та інші цікаві факти археологічних досліджень.

Також слід відзначити приємні несподіванки – поповнення фонду майбутнього археологічного музею СНУ ім. В. Даля новими надходженнями, що люб’язно надали мешканці міста та нашого регіону, серед яких матеріали раннього залізного віку (меч акінакі, бронзове дзеркало, булавки), матеріали доби раннього середньовіччя (робоча та бойова сокири, різні прикраси), амфора часу хрещення Русі та інші історичні речі.

Усі, хто вважає археологічні дослідження цікавою пригодою з красивими та яскравими історичними знахідками, дуже помиляються! Насправді – це ще й справжнє випробування фізичною працею. Сподіваємося, що та праця, яка була здійснена під час археологічної експедиції учнями МАН, в багато разів виправдається для них в майбутньому, можливо для когось це буде не одна перемога в різних конкурсах, виставках, конференціях, а для когось і вибором майбутньої професії.

А сьогоднішній їх виступ має стати початком успішного захисту наукової роботи на конкурсі-захисті наукових робіт МАН.

Бажаємо успіху!!!