Бажання змінювати зібрало найкращих випускників Школи «Агенти змін», щоб реалізувати нові ідеї 



Коли мрія вже здійснена, а проект, над яким довго працював, реалізовано, виникає логічне запитання: «А що робити далі?». Відповідь на нього шукали підлітки на IV етапі Школи «Агенти змін», який відбувся з 19 по 23 листопада цього року на  базі табору MANLAB.CAMP у Пущі Водиці (Київ).

Цьому етапу організатори проекту дали назву «Поєднання точок» (Connect the Dots), а до участі запрошували випускників 2015–2017 років – учнів, які на трьох етапах навчання вже довели своє вміння робити проекти, що змінюють простір навколо.

Луганську область представляла Шмельова Анастасія – учениця Кремінської школи-гімназії Кремінської районної ради, вихованка Обласної очно-заочної школи комунального закладу «Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді».

Цього разу школярам запропонували піднятися ще на одну сходинку вище і спробувати реалізувати масштабніші ідеї, додати у свої проекти більше системності й сталості, використовуючи додаткові можливості, інструменти та ресурси, поєднати набуті знання в одне ціле. Підлітки презентували нові концепції проектів у сфері бізнесу, соціального бізнесу, благодійні та волонтерські проекти. Для надання експертних коментарів і фідбеків із агентами працювали підприємці Олександр Слободяник та Володимир Безклінський, а також координаторка освітніх проектів GoFundEd Олена Шульга.

Учасники школи відвідали Київський пансіонат ветеранів праці, у якому  поспілкуватися із людьми похилого віку. Після чого побували в благодійному магазині Laska Store, де дізналися як функціонує соціальне підприємництво й отримали поради від співзасновниці Анни Уварової. Особливо вразила агентів змін участь у театральному перфоменсі в рамках Міжнародного дня проти корупції.

Корисною стала зустріч і перейняття найкращих практик у сфері освіти, громадянської діяльності та бізнесу в Києві, у якій брали участь такі громадські організації: INSHA OZVITA (працює в галузі альтернативної та неформальної освіти)  представник якої розповів про концепцію громадянського ресторану UPBAN SPACE 500, гараж Генг (краундвандингова  платформа, яка займається соціальними інноваціями та розвитком спільнот, стратег якої Ірина Соловій поділилася думками про шляхи суспільних трансформацій), бізнес-тренер Ваче Довтян (провів екскурсію по своєму підприємству та заохотив молодь до змін).URBAN SPACE 500

23 листопада “Агенти змін” відвідали офіс UNICEF Ukraine, ставши учасниками “Найбільшого уроку у світі”. Це ініціатива, яка познайомить дітей в Україні із Глобальними цілями сталого розвитку, що були прийняті Генеральною асамблеєю ООН: 17 глобальних цілей, які мають на меті викорінити бідність, подолати нерівність і несправедливість та зупинити зміну клімату до 2030 року. Підлітки вирішили  провести уроки в школах своїх міст та селищ, щоб ще більше людей дізналося про те, як захистити свої права та як можна впливати на досягення цілей у всьому світі.

Дякуючи організаторам ІV етапу школи в особах Олени Котляр, Ольги Будник, Сергія Корнилюка, агенти змін змогли систематизувати та розширити свої можливості, надихнутися новими ідеями для реалізації своїх проектів.