Бібліотечні та музейні працівники Луганщини – опора добровільному об’єднанню територіальних громад



Управлінням культури, національностей та релігій Луганської облдержадміністрації спільно з Департаментом освіти та науки Луганської облдержадміністрації, Луганським відокремленим підрозділом установи «Центр розвитку місцевого самоврядування в Луганській області», Луганською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. О.М. Горького та Луганським обласним краєзнавчим музеєм у місті Старобільськ в рамках практичної реалізації завдань, визначених Указом Президента України «Про першочергові заходи з розвитку місцевого самоврядування в Україні на 2017 рік», проведено базовий семінар-тренінг з керівниками та методистами центральних районних та міських бібліотек та музеїв області по формуванню постійно діючої системи інформування населення з питань децентралізації. Так, впродовж року заплановано проведення шести кущових семінарів – тренінгів, які охоплять понад 1 тис. бібліотечних та музейних працівників Луганщини, що передбачає створення потужного інформаційного ресурсу щодо реалізації державної політики розбудови місцевого самоврядування.

Під час семінару розібрали законодавчі основи, методи та алгоритм створення об’єднаних територіальних громад; стан процесу децентралізації в Луганській області, наявний досвід функціонування двох об’єднаних територіальних громад, які вже створені на Луганщині: Новопсковської та Білокуракинської; цілі та завдання реформи децентралізації в галузях культури та освіти.

У ході дискусії обговорили місцеві особливості реалізації децентралізаційної реформи, визначили основні напрямки її реалізації.