Вдалий старт юних екологів Луганщини



Відповідно до Плану всеукраїнських і міжнародних організаційно-масових заходів з дітьми та учнівською молоддю на 2019 рік з 3 до 6 червня 2019 року в місті  Суми Національним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді Міністерства освіти і науки України спільно з Сумським обласним центром позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю був проведений ХІІІ Всеукраїнський експедиційно-польовий збір команд юних екологів «Екологічний моніторинг біорізноманіття природоохоронних територій». У заході взяли участь команди з 12 областей України.

Луганську область на цьому заході під проводом Луганського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді, який розпочав свою роботу тільки з 1 березня 2019 року, представляли члени гуртка «Юні екологи» Старобільського районного Будинку творчості дітей та юнацтва (керівник гуртка Буткова Людмила Сергіївна) Черкасова Вікторія,  Бондаренко Данило та Калюжна Анастасія.

Сам Збір проходив у декілька етапів: фотовиставка «Біорізноманіття природоохоронних територій свого регіону», звіти-презентації про проведену роботу команд на природоохоронних територіях своєї області, польовий практикум «Моніторинг біорізноманіття на території Національного природного парку «Гетьманський». Крім цього, для учасників заходу були проведені екскурсії містом Суми, Тростянець, до Сумського міського центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді. Перед ними виступали кращі творчі колективи юних сумчан. Педагоги, які очолювали команди, мали змогу поділитись досвідом роботи під час проведення круглого столу «Виїзні форми екологічної освіти».

Черкасова Вікторія презентувала роботу «Старобільський степ – складова частина євразійських степів», який реалізовують члени гуртка «Юні екологи» в рамках довгострокового дослідницького проекту «Рослинність Старобільського степу» і посіла І місце в цій номінації. Члени журі відмітили, що саме її виступ та зміст дослідницької роботи найбільш відповідав суті та завданням цьогорічного збору юних екологів.

Також юні старобільчани посіли ІІІ місце  в фотовиставці, представивши на своїх світлинах красу квітучого степу та байраків, унікальні крейдяні схили – місця, де ще зберіглася реліктова кальцефітна флора.

Під час проведення польового практикуму з моніторингу біорізноманіття на території Національного природного парку «Гетьманський» в урочищі «Литовський ліс» наша команда проводила визначення та картування біотопів на визначеній ділянці. Вони обстежили та визначили сім біотопів, провели опис та фотографування типових рослинних угруповань з визначенням видового складу. Під час камеральної роботи підготували презентацію та зробили доповідь. За наслідками цього польового практикуму вони посіли ІІІ місце.

Те, що наші юні екологи змогли у всіх конкурсах зайняти призові місця, дозволило Луганській області посісти ІІ місце у загальнокомандному заліку.

Щиро вітаємо команду юних екологів Старобільського районного Будинку творчості дітей та юнацтва з успішним виступом у ХІІІ Всеукраїнському експедиційно-польовому зборі команд юних екологів. Слід також відзначити керівника гуртків «Юні екологи» Буткову Людмилу Сергіївну, яка підготувала команду та вже багато років веде значну освітньо-виховну роботу з учнівською молоддю щодо вивчення та збереження природи рідного краю. Висловлюємо подяку керівництву районного відділу освіти Старобільської районної ради та Старобільського районного Будинку творчості дітей та юнацтва за сприяння участі талановитих юних земляків у цьому заході.

Враховуючи що це перший досвід участі юних екологів області в такому заході за останні п’ять років (у цей період область не брала участь в очних заходах еколого-натуралістичного спрямування) – такий старт є більш ніж вдалим. І мабуть це не випадково, бо до 2014 року Луганська область була лідером в Україні саме за екологічним напрямком роботи з учнівською молоддю. Тож повернення до дружньої родини юних натуралістів відбулось успішно!