Визначено основні напрямки співпраці Департаменту освіти і науки та дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) на 2021 рік



19 травня відбулася зустріч директора Департаменту освіти і науки Луганської ОДА Юрія Стецюка з керівником офісів на сході України дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Рамізом Бехбудовим та координаторкою освітніх програм Краматорського офісу Світланою Стукало.

Під час зустрічі підведені підсумки реалізації освітніх програм по лінії ЮНІСЕФ у 2020 році. Так, 20 закладів загальної середньої освіти отримали комп’ютерне обладнання, 64 заклади – електронні ваучери на закупівлю гігієнічних та дезінфекційних засобів, пункти проведення ЗНО-2020 забезпечено захисними та дезінфекційними засобами, які надали можливість створити безпечні умови та провести тестування з дотриманням протиепідемічних вимог. У 4 закладах відремонтовано туалетні кімнати, які повністю адаптовані для осіб з інвалідністю. 745 дітей шкільного віку, що належать до найбільш вразливих категорій, отримали індивідуальний набір канцелярії. У 2020 році реалізовано низку проектів, спрямованих на підтримку молоді, освітян та батьків під час пандемії та впровадження дистанційної форми навчання.

Також під час зустрічі визначено 4 напрямки діяльності на 2021 рік, головним завданням яких є забезпечення доступу до якісної шкільної та дошкільної освіти в умовах інклюзивного середовища.

Так, з метою забезпечення доступу до якісної дошкільної освіти передбачено навчання спеціалістів щодо впровадження альтернативних форм дошкільної освіти, здійснення заходів, спрямованих на забезпечення обладнанням новостворених осередків, надання наборів для проведення занять, підвищення рівня обізнаності батьків щодо якісної дошкільної освіти тощо.

У 2021 році здійснюватимуться заходи з подальшої реалізації концепції «Безпечна і дружня до дитини школа» з метою побудови безпечного, здорового та комфортного шкільного освітнього середовища. Також передбачено проведення ремонтних робіт, які забезпечать доступність до закладів освіти особам з інвалідністю. Заплановано вирішення питань щодо надання якісних освітніх послуг для усіх дітей шкільного віку, особливо для тих, що проживають на територіях, які постраждали внаслідок конфлікту. Передбачено здійснення заходів на реалізацію глобальних ініціатив UPSHIFT, спрямованих на розвиток навичок підприємництва серед молоді.