ВИЗНАЧЕНІ КРАЩІ ЕКСКУРСОВОДИ МУЗЕЇВ ПРИ ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ



8 лютого 2019 року у м. Сєвєродонецьку на базі Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства відбувся очний етап І (обласного) туру Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів музеїв при закладах освіти «Край, в якому я живу».

Основними завданнями конкурсу є залучення учнівської молоді до туристсько-краєзнавчої, пошуково-дослідницької та екскурсійної роботи, поглиблення знань учнів про історико-культурну спадщину народу, про події та історичні постаті, що мали вплив на суспільні, політичні процеси та економічний розвиток краю чи України, поглиблення знань щодо методів і форм музейної роботи, засобів популяризації музейних колекцій.

На очний етап були запрошені юні екскурсоводи м. Лисичанська, Новопсковського, Сватівського, Старобільського районів.

До складу журі увійшли Наталія Жукова, головний спеціаліст відділу позашкільної освіти, виховання та інтернатних закладів Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації, Ольга Головко, завідувач музею історії ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання АЗОТ», Ломако Миколай – науковий співробітник міського Лисичанського краєзнавчого музею, член Національної спілки краєзнавців України.

Привітали учасників конкурсу Наталія Жукова, головний спеціаліст Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації та Тетяна Сідєльнікова, директор Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства.

Учасники конкурсу представляли екскурсії по експозиціям своїх історичних та краєзнавчих музеїв при закладах освіти. Були представлені оглядові екскурсії музеями історії с. Мілуватки та с. Райгородки Сватівського району; цікаво розкрита історія школи ЗОШ № 7 м. Привілля.

Заочну екскурсію про створення, існування штейгерської школи та розвиток гірської справи у м. Лисичанську провели для присутніх по експозиціям краєзнавчого музею Лисичанської ЗОШ № 9. Змістовно й емоційно представлена екскурсія краєзнавчим музеєм Нижньопокровської школи Старобільського району.

Поки журі працювали над підведенням підсумків конкурсу, для учасників заходу та їх педагогів Тетяна Сергєєва, керівник гуртків Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства, провела майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки – пташки, яка є символом наближення весни.

Журі визначило переможців, які були нагороджені грамотами Департаменту освіти і науки Луганської обласної адміністрації. На Всеукраїнському турі конкурсу, який відбудеться у березні в м. Тернополі, Луганщину представлятимуть:

  • серед музеїв історичного профілю:

Ємельянова Іліна, учениця 11 класу комунальної установи «Лисичанська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 7» Лисичанської міської ради Луганської області;

  • серед музеїв краєзнавчого профілю:

Гончарова Дарина, учениця 11 класу Нижньопокровської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Старобільської районної ради Луганської області.

Ольга Головко та Микола Ломако привітали переможців та побажали вдалого виступу та перемог на всеукраїнському етапі.

Усім учасникам конкурсу – наснаги, вдачі та до нових зустрічей!