Врожайна осінь юних натуралістів Луганщини



Осінь – пора збору врожаю. В освіті осінь – початок нового навчального року. Цього року для юних натуралістів Луганщини осінь була доволі врожайною.

Так, 22 вересня, в рамках святкування Дня юного натураліста України, педагоги, учні та вихованці закладів загальної середньої освіти м. Кремінної та Луганського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді провели «Педагогічний пікнік» з вивчення природи рідного краю. Захід відбувся на березі р. Красна. У заході взяли участь 40  вихованців, 9 педагогів, представники Кремінської громади. Діти та педагоги були задіяні на 5 (п’яти) локаціях. Такі ж акції проводились і в інших громадах області.

З 29 вересня по 15 жовтня проводилась обласна вистава-конкурс «Щедрість рідної землі», присвячена 30-річчю Незалежності України. На обласний етап було представлено 40 робіт з 7 міських, селищних та сільських громад. Кращі роботи були представлені на Всеукраїнський виставці досягнень юних натуралістів «Виставковий павільйон НЕНЦ».

Не менш продуктивним видався і жовтень. На базі ДП «Новоайдарське лісомисливське господарство 5 жовтня відбувся обласний конкурс учнівських лісництв. Враховуючи епідеміологічну ситуацію, у конкурсі взяли участь 3 кращих учнівських лісництва. Переможцем стало учнівське лісництво «Лісовичок» Вільхівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Станично-Луганської ВЦА, яке і представляло Луганську область на Всеукраїнському зльоті учнівських лісництв.

А потім розпочався великий марафон всеукраїнських заходів еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти. Користуючись ситуацією, всі заходи, на відміну від попереднього року, проводились очно.

Так, у Всеукраїнському конкурсі з флористики та фітодизайну «Україна починається з тебе!», який проводився  5-7 жовтня в м. Києві, юні натуралісти Луганського ОЦЕНТУМ посіли два ІІІ місця. А учні Лисичанської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів № 9 Лисичанської ВЦА посіли ІІІ місце у Всеукраїнському дитячому фестивалі «Україна – сад», який проводився 12-14 жовтня в м. Києві.

З 19 по 21 жовтня 2021 року в м. Києві на базі Національного еколого-натуралістичного центу учнівської молоді Міністерства освіти і науки України юні натуралісти Луганщини були представлені у двох заходах: Всеукраїнський зліт учнівських лісництв, Всеукраїнська виставка досягнень юних натуралістів «Виставковий павільйон НЕНЦ».

Вже на відкритті цих заходів, юні лісівники Луганщини задали позитивний тон заходу, виступивши ініціаторами масової участі юних натуралістів України в акції «Зелена Україна» на підтримку екологічної акції «Масштабне залісення України» в рамках заходів, передбачених Указом Президента України від 07 червня 2021 року №228/2021 «Про деякі заходи щодо збереження та відтворення лісів». Юні лісівники Станично-Луганської ВЦА передали представникам усіх областей України символічні сіянці «Світанкової сосни» для початку цієї масштабної акції. Юні лісівники та юні натуралісти, які брали участь у всеукраїнських заходах, із задоволенням отримували сіянці, вирощені юними лісівниками Луганщини, з яких вони почнуть масштабну роботу з лісорозведення у своїх областях.

Не випадковою стала й перемога Панова Ігоря на конкурсі науково-дослідницьких робіт з лісового господарства, який проводився в межах Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв. Його дослідницька робота «Відтворення лісової рослинності на згарищах – на прикладі Піщаного лісництва Станично-Луганського ДЛМГ» охоплювала період пожеж 2014-2016 років в наслідок бойових дій та масових лісових пожеж 2020 року. Вивчення процесів природного відтворення на значних площах дозволить запроваджувати ці результати в рамках акції «Масштабне  залісення України».

У Всеукраїнській виставці досягнень юних натуралістів «Виставковий павільйон НЕНЦ» експозиція та роботи Сєвєродонецького міського Центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді посіли ІІ місце, що є також значним успіхом.

Нажаль на цьому очні заходи закінчились. І вже, починаючи з Всеукраїнського біологічного форуму учнівської та студентської молоді «Дотик природи», усі всеукраїнські заходи 2021 року будуть проводитись дистанційно та у заочному форматі. Побажаємо юним натуралістам Луганщини подальших успіхів,  незмінного натхнення і нових перемог!