Всеукраїнська літня школа з біології



З 18 червня по 24 червня 2019 р. у м. Київ (Пуща-Водиця), у Міжнародному центрі дитячої наукової творчості Національного Центру «МАНУ» відбулася Всеукраїнська літня біологічна школа. 17 найкращих юних біологів зі всієї України ретельно вивчали властивості рослин. Луганську область представляла слухачка секції «Охорона довкілля та раціональне природокористування» обласної очно-заочної школи Луганської обласної малої академії наук учнівської молоді Кісіль Дар’я.

Умовно школа була поділена на дві частини: творчу і дослідну. Першу курувала науковий співробітник Інституту молекулярної біології і генетики НАНУ Світлана Антоненко. Другу контролювала Олена Бобошко ‒ методист II категорії лабораторії хіміко-біологічних наук та наук про Землю НВЦ НЦ «МАНУ».

Творчий проект полягав у визначенні алелопатії рослин (взаємодія видів флори). Учні дізналися, що організми фауни можуть активувати або гальмувати розвиток і ріст інших видів. Щоб з’ясувати це і побачити на власні очі учасники біологічної школи МАН спершу виділили екстракти різних рослин: клену американського, шовковиці, берези, сосни, конюшини. Після цього давали їх на тест-об’єкти ‒ насінини редису. В останній день школи учні робили висновки, презентували результати і обговорювали досліджене – як редис змінювався під впливом того чи іншого екстракту.

Експериментальна частина школи передбачала лабораторні роботи. Вивчали дихання, температурну стійкість рослин, виділяли пігменти за методом Крауса, здійснювали мікрохімічний аналіз золи. Встигли також визначити нітрати у деяких коренеплодах і плодах. Для цього діти приїхали у Лабораторію експериментальних досліджень Малої академій наук «Ex Lab». Досліджували огірок, картоплю, помідори, цибулю, капусту, буряк. Найбільш нітратними виявилися дві останні рослини.

Школа подарувала кожному глибокі знання та вміння дивитися на звичайні речі з наукової сторони Завдяки заняттям школярі дізналися про етапи наукового дослідження, правила виконання роботи і критерії її оцінювання.

Під час закриття роботи Всеукраїнської літньої наукової біологічної школи учасники отримали свідоцтва.