ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВА ХІМІКО-БІОЛОГІЧНА ШКОЛА



З 19 по 23 листопада 2015 року у Міжнародному центрі дитячої наукової творчості MANLAB.CAMP пройшла осіння сесія Всеукраїнської наукової хіміко-біологічної школи Малої академії наук, участь у якій взяли 39 учнів з різних областей України.

З Луганської області в роботі школи взяли участь учениці Рубіжанської спеціалізованої школи І-ІІІ ст. № 7:

Щербак Дар’я – слухач секції «Екологія»; Савченко Євгенія – слухач секції «Біологія людини»; Шевелюк Віталія – слухач секції «Хімія».

Старт знайомства і навчання відбувся під час психологічних вправ на інтеграцію та командоутворення групи, які для школярів організувала доцент кафедри культурології Інституту філософської освіти і науки НПУ імені М.П.Драгоманова, тренер з програми «Філософія для дітей» Юлія Кравченко.

Перше лекційне заняття «Індикатори – хімічні хамелеони» провела науковий співробітник відділу полімерних композитів Інституту хімії високомолекулярних сполук НАН України, кандидат хімічних наук Ірина Бей. Лекцію про збереження, реалізацію і передачу спадкової інформації прочитала молодший науковий співробітник відділу молекулярної генетики Інституту молекулярної біології і генетики НАН України Світлана Антоненко.

Після лекцій учасники школи виконували експериментально-дослідницькі роботи «Кислотно-основні індикатори, які завжди поруч», «Сучасні методи дослідження та ідентифікації хромосом. Особливості організації хромосом у різних біологічних групах. Геном людини» і «Молекулярна організація хромосом».

Під час занять у школі учасники проводили захопливі досліди, самостійно виготовляли індикатори, які можна зробити у домашніх умовах. На заняттях з біології спостерігали у мікроскоп хромосоми та ДНК, яке самі ж і виділяли з яблук.

У слухачів школи багато планів і мрій щодо особистісного розвитку і навчання. Допомогти юним дослідникам реалізувати їх через систему позашкільної освіти є посильною місією Малої академії наук України.