ВСЕУКРАЇНСЬКА ІСТОРИКО-КРАЄЗНАВЧА КОНФЕРЕНЦІЯ УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ «УКРАЇНСЬКА РЕВОЛЮЦІЯ: УРОКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ»



Наприкінці квітня 2021 року в м. Запоріжжі відбулась Всеукраїнська історико-краєзнавча конференція учнівської молоді «Українська революція: уроки та перспективи» в онлайн-форматі.

Організаторами конференції є Український державний центр національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді, комунальний заклад «Запорізький обласний центр туризму, краєзнавства, спорту і туризму учнівської молоді» Запорізької обласної ради та за сприяння Департаменту освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації.

Конференція підсумовувала три роки Всеукраїнської краєзнавчої акції учнівської молоді «Українська революція: 100 років надії і боротьби». Учасники проводили краєзнавчо-пошукову та науково-дослідницьку роботу, працюючи у музеях, бібліотеках та архівах, беручи участь у польових краєзнавчих експедиціях з метою вивчення подій, фактів, наслідків та здобутків Української революції, боротьби українського народу за самовизначення, соборність та державність.

На участь у конференції було подано 131 заявку із 19 областей України. Кількість учасників під час очного заходу склала 76 осіб.

До участі в очному етапі конференції було запрошено 5 учасників від Луганської області.

В секції «Дисидентський рух опору комуністичному та тоталітарному режимові» взяла участь Анна Пронька, учениця Старобільської загальноосвітньої школи ІІ-ІІІ ступенів №2 Старобільської районної ради Луганської області (керівник – Наталія Шпота) з доповіддю «Він світильником був, що горів і світив» за краєзнавчо-дослідницькою роботою, в якій описана життєва доля і діяльність уродженця Старобільського району, українського дисидента, критика, літературознавця, поета, перекладача, духовного лідера і ідеолога національно-демократичного руху 60-70-х років – Івана Світличного.

Марія Глоба, учениця комунального закладу «Сватівський ліцей №7» Сватівської міської ради Луганської області (керівник – Інна Канівець), представляла дослідження на тему «Діяльність військових формувань УНР на сході України» в секції «Українська революція – доба національного державотворення». В своєму дослідженні Марія прослідкувала дії Запорозького корпусу Армії УНР на території регіону та дослідила життєвий шлях уродженців Сватівщини, що входили до складу військових формувань Української Центральної Ради в роки національно-визвольних змагань.

В секції «Усна історія Євромайдану та АТО/ООС» виступили:

– Назар Тіхонов, учень середньої загальноосвітньої школи I-III ступенів № 20 міста Сєвєродонецька Луганської області, вихованець гуртка «Історичне краєзнавство Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства (керівник – Валерій Негматов) з доповіддю на тему «Інтерв’ю з волонтерами міста Сєвєродонецька». На початку 2021 року Назар провів та опрацював інтерв’ю з дев’ятьма місцевими волонтерами АТО/ООС, від яких отримав інформацію про виникнення, розвиток та сучасний стан волонтерського руху в Сєвєродонецьку;

– Ксенія Андрєєва, учениця комунального закладу «Сватівський ліцей №7» Сватівської міської ради Луганської області, вихованка гуртка «Школа успіху» Сватівського міського молодіжного центру «Слобожанська духовна криниця імені Миколи Щепенка» (керівник – Юлія Андрєєва), що представляла дослідження на тему «Волонтерська діяльність на Сватівщині в перші роки Російсько-української війни». В основу роботи лягли матеріали інтерв’ю з представниками громадських організацій Сватівщини, педагогами, волонтерами, учасниками АТО/ООС;

– Софія Струкова, учениця комунального закладу «Сватівський ліцей №2» Сватівської міської ради Луганської області, вихованка гуртка «Всесвітня історія» Сватівського міського молодіжного центру «Слобожанська духовна криниця імені Миколи Щепенка» (керівник – Наталія Татарка), яка представила матеріали інтерв’ю з учасником АТО/ООС Геннадієм Ткачовим «Захистити Батьківщину – це поклик душі». За підсумками роботи секції дану дослідницьку роботу було визнано однією з кращих, вона посіла ІІІ місце.

Дякуємо юним дослідникам та їхнім керівникам за активну участь у конференції та бажаємо успіхів у подальшій краєзнавчо-дослідницькій діяльності!