Всеукраїнський науково-практичний семінар у Лисичанській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів № 8



У рамках проведення дослідно-експериментальної роботи за темою «Хмарні сервіси в освіті» 11 травня 2017 року в КЗ «Лисичанська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 8» відбувся Всеукраїнський науково-практичний семінар «Хмарні сервіси в загальноосвітніх навчальних закладах як чинник створення інноваційного простору в умовах розбудови Нової української школи».

Учасниками семінару стали Світлана Литвинова, керівник всеукраїнського експерименту «Хмарні сервіси в освіті», доктор педагогічних наук, завідувач відділу технологій відкритого навчального середовища Інституту інформаційних технологій і засобів навчання НАПН України; Олена Пінчук, заступник директора з науково-експериментальної роботи Інституту інформаційних технологій і засобів навчання НАПН України; представники експериментальних майданчиків з різних областей України; викладачі та методисти Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, відділу освіти Лисичанської міської ради та педагоги закладів освіти Луганської області.

 З вітальними словами до учасників семінару звернулись Ігор Ганьшин, заступник міського голови м. Лисичанськ; Тетяна Худоба, начальник відділу освіти Лисичанської міської ради; Ольга Касьянова, проректор з наукової роботи Луганського ОІППО, кандидат педагогічних наук, доцент.

Розпочала роботу семінару директор КЗ «Лисичанська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 8» Галина Никифоренко, яка познайомила гостей з навчальним закладом та представила результати дослідно-експериментальної роботи. Лисичанська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 8 є експериментальним закладом усеукраїнського рівня, який уже третій рік працює над розробкою та експериментальною перевіркою моделі використання хмарно орієнтованого навчального середовища в школі.

Про створення нового освітнього середовища засобами Office365 та переваги використання хмарних сервісів у школі розповіла Ольга Касатова, заступник директора з навчально-виховної роботи КЗ «Лисичанська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 8».

Дослідно-експериментальна робота, зазначила Світлана Литвинова, є чинником інноваційного розвитку навчальних закладів в умовах реформування освітньої галузі. Керівник акцентувала увагу присутніх на питаннях сутності хмарних сервісів та готовності педагогів до їх використання у викладанні навчальних предметів. Учасникам семінару був репрезентований Усеукраїнський проект для початкової школи «Розумники» (Smart Kids).

Згуртувала учасників заходу церемонія передачі рушника Аллі Янковській, заступнику директора з навчально-виховної роботи, представнику м. Хмельницький, у рамках проекту «Вишиваємо рушник разом!». Це гарна традиція, започаткована серед 32-х учасників усеукраїнського експерименту «Хмарні сервіси в освіті».

Практична частина семінару була представлена уроками, на яких учителі математики, інформатики, історії, правознавства, географії, біології, зарубіжної літератури, англійської мови та образотворчого мистецтва Лисичанської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 8» продемонстрували майстерність у використанні хмарних сервісів.

Підбиваючи підсумки всеукраїнського науково-практичного семінару, учасники зазначили, що хмарні сервіси є повноцінним навчальним інструментом, який дозволяє навчальному закладу створити власний онлайн- простір та формувати особисте освітнє середовище учнів та вчителів максимально ефективно. А постійне використання нових засобів для навчання надає можливість не стояти на одному місці, допомагає зробити сам процес навчання відритим і доступним для всіх: учнів, учителів, батьків.

 Яскравою крапкою заходу став урочистий концерт, який підготували учні школи.