Всеураїнська науково-практична конференція «Відтворимо ліси разом»



В давнину найбагатшими країнами були ті,

Природа яких найбільш щедра;

Нині найбагатші країни – ті,

В яких людина найбільш діяльна.

Генрі Бокль

 

14 – 15. 03. 2017 року в місті Києві проходила Всеукраїнська науково-практична конференція «Відтворимо ліси разом», яка проводиться до Всесвітнього дня лісу з метою привернення уваги державних та громадських організацій до проблем збереження біологічного різноманіття лісових екосистем, відтворення та розширення площі високопродуктивних стійких насаджень; підвищення фахового рівня керівників учнівських лісництв, а також сприяння співпраці навчальних закладів, органів державної влади, громадських організацій в поліпшенні ефективності роботи учнівських лісництв.

Представниками та учасниками на цій конференції були керівник учнівського лісництва «Дубок» Котовий Олег Володимирович, вихователь Козловська Ірина Василівна, психолог Солодуха Оксана Володимирівна Новоайдарської обласної загальноосвітньої санаторної школи-інтернату. В ній брали участь більш 60 учасників з різних областей України. Це було цікавим та пізнавальним заходом обміну досвідом роботи шкільних лісництв різних регіонів України.  

За результативну участь у виставці «Лісовідтворення. Пошуки молоді» в рамках Всеукраїнської науково-практичної конференції «Відтворимо ліси разом» та з нагоди Міжнародного дня лісу були нагороджені Подякою МОН України Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді шкільне лісництво «Дубок».

За участь в дискусійному майданчику «Учнівське лісництво: аналіз та перспективи розвитку» та презентацію роботи шкільного лісництва «Дубок» сертифікатом нагороджена Козловська Ірина Василівна, Котовий Олег Володимирович, Солодуха Оксана Володимирівна.

Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді МОН України – сучасний провідний заклад позашкільної освіти координує діяльність 550 учнівських лісництв, які на сьогодні стали однією з важливих форм організації трудового навчання і виховання та охоплюють понад 18 тисяч учнів загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів; формують свідоме ставлення до праці, охорони природи, використання та відтворення лісових ресурсів рідного краю, вибору майбутньої професії. Юні лісівники активні учасники Всеукраїнських трудових акцій «Ліси для нащадків», «Юннатівський зеленбуд», «Майбутнє лісу в твоїх руках» та конкурсів «Парки-легені міст і сіл», «Юні дослідники МАН».

В 2007 р. НЕНЦ спільно з Державним агентством лісових ресурсів України з метою підвищення ефективності роботи започаткував проведення Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв в Україні, а у вересні цього року планує провести ХІ Всеукраїнський зліт учнівських лісництв.

За результатами конференції тези презентації шкільного лісництва «Дубок», увійшли в збірник статей Всеукраїнської науково-практичної конференції «Відтворимо ліси разом»,   була створена Асоціація представників областей України . З 12 областей, які приймали участь у конференції, до Асоціації  увійшли лише 6 областей – Львівська, Полтавська, Хмельницька, Рівненська, Київська та Луганська. Мета  – створення нової програми та плану роботи діяльності шкільних лісництв, підручника роботи в шкільних лісництвах «Методичний посібник з лісової педагогіки в школах». Представником Луганської області стала Козловська Ірина Василівна.