Відбувся ІІ тур Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів музеїв навчальних закладів «Край, в якому я живу»



З 20 по 22 березня 2018 року у м. Чернігів відбувся ІІ тур Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів музеїв навчальних закладів «Край, в якому я живу».

Організатори заходу виступили Міністерство освіти і науки України, Український державний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді, Управління освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації, Чернігівський КПНЗ «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді».

У Всеукраїнському конкурсі прийняли участь понад 120 юних екскурсоводів з 24 областей України та м. Київ. Учасники конкурсу представляли музеї закладів освіти за такими профілями: військово-історичні, літературні та музеї історії населених пунктів або їх частин.

До складу делегації Луганської області увійшли переможці І (обласного) туру Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів музеїв навчальних закладів «Край, в якому я живу» Кулик Світлана, учениця 11 класу Лисичанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 26 (керівник Сергієнко Т.А.) та Сисаліна Поліна, учениця 8 класу Лисичанської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів № 9 (керівник Нікішина Т.М.). Очолила делегацію Вертеленко Олена Іванівна, завідувач організаційно-масового відділу Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства.

Урочисте відкриття ІІ туру Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів музеїв навчальних закладів «Край, в якому я живу» відбулося в Чернігівському обласному Палаці дітей та юнацтва за участю керівництва області, представників Міністерства освіти і науки України, педагогічних колективів та здобувачів освіти закладів освіти Чернігівської області.

Учасників заходу привітали представники Чернігівської облдержадміністрації, Управління освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації, Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді. Творчі колективи юних артистів Чернігівщини подарували присутнім глядачам незабутню концертну програму. Також юним екскурсоводам був запропонований перегляд фотовиставки «Краса Чернігівського краю» члена Національної спілки фотохудожників України Віктора Кошмала.

Перший день Всеукраїнського заходу подарував багато приємних несподіванок: оглядову екскурсію «Чернігів стародавній» по найдавнішій частині Чернігова – Чернігівським дитинцем та перегляд театральної вистави «Сватання на Гончарівці» Чернігівського обласного академічного музично-драматичного театру імені Т.Г. Шевченка.

Конкурсна частина другого дня заходу проходила в секціях за профілями музеїв на базах Чернігівського обласного історичного музею імені В.В. Тарновського, «Військово-історичного музею» – філії Чернігівського обласного історичного музею імені В.В. Тарновського та Чернігівського літературно-меморіального музею-заповіднику М.М. Коцюбинського.

Кулик Світлана презентувала екскурсію по літературному музею імені Володимира Сосюри «Поет землі з найменням Україна». Екскурсія була присвячена життю і творчості відомого українського поета Володимира Сосюри, який своє дитячі роки провів у м. Лисичанську. Літературний музей імені Володимира Сосюри Лисичанської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 26 вміщує цікавий фактичний матеріал про особисте і творче життя поета та налічує 157 експонатів, які відображають дитинство і юність поета, творчість років громадянської війни, «розстріляне безсмертя», а також збірки поетів Луганщини та 57 фотографій з сімейного архіву.

Сисаліна Поліна представляла музей краєзнавства та народознавства з екскурсією «Це моя земля, це моя країна», присвячену історії м. Лисичанська. Під час виступу було висвітлені розділи музею – «Історія нашого краю», «Заселення краю», «Розвиток промисловості Донбасу», «Окупація міста в роки Другої світової війни», «Лисичанське підпілля. Звільнення міста», «АТО в м. Лисичанську», «Культура й побут українського народу».

Третій, заключний, день конкурсу відбувся на базі Чернігівського художнього музею імені Григорія Галагана, де учасники заходу мали можливість познайомитись з творами образотворчого мистецтва.

За підсумками юні екскурсоводи отримали дипломи учасника ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу та цінні подарунки. Але найцінніше, що привезли з собою учасники – це незабутні враження від гостинної Чернігівщини.