Відбулася Всеукраїнська краєзнавча конференція учнівської молоді «Україна пам’ятає і світ не забуде»



25 травня 2023 року відбулася Всеукраїнська краєзнавча конференція учнівської молоді в рамках Всеукраїнської краєзнавчої акції учнівської молоді «Україна пам’ятає і Світ не забуде». Всеукраїнська акція проходила у два етапи (регіональний та Всеукраїнський) – з січня по травень 2023 року як процес краєзнавчо-дослідницької роботи її учасників та була спрямована на вивчення подій і фактів, політичних, економічних та соціальних чинників, що призвели до Голодомору в Україні в 20-30-ті роки ХХ століття, залученню учнівської молоді до активної участі в дослідницькій роботі, сприянню поглибленню знань учнів з історії свого краю.

Конференція проходила у форматі онлайн. Урочисту частину пленарного засідання відкрив Дмитро Омельченко заступник директора Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді.

З вітальними словами виступили:

Вадим Овчаренко, начальник відділу позашкільної освіти та виховної роботи Міністерства освіти і науки України;

Олександр Реєнт, Голова Національної спілки краєзнавців України, заступник директора Інституту історії України НАН України, член-кореспондент НАН України;

Володимир Тиліщак, в.о. Голови Українського інституту національної пам’яті;

Андрій Лісота, директор Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді.

Для участі у конференції було надіслано 126 краєзнавчо-дослідницьких робіт з 22 областей України та м. Києва. Учасники представляли свої дослідження у 4 секціях. Луганську область представляли учні:

ЄГОР ПРУСАК, учень 8 класу Рубіжанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3 Рубіжанської міської ради Луганської області, який представив дослідження з теми «Діяльність «ТОРГСИНУ» на Луганщині в голодні 1932-1933 роки» (керівник – Олександра Заліпа);

ІЛЛЯ ЛОМАКІН, учень 9 класу Лисичанського ліцею № 5 Сєвєродонецького району Луганської області, з роботою «Висвітлення теми Голодомору 1932-1933 рр. в українських й закордонних публікаціях та ЗМІ» (керівник – Аліна Кубкіна);

ОЛЬГА КРАВЧЕНКО, учениця 10 класу Золотівського ліцею № 5 Гірської міської територіальної громади Сєвєродонецького району Луганської області, з роботою «Забути не маємо права: село Оріхове Луганської області в пітьмі Голодомору» (керівник – Марія Гладка).

Організатори Всеукраїнської конференції високо оцінили виступи юних краєзнавців нашої області, а головне – учні набули певний досвід доповідачів та передали свої краєзнавчі надбання з метою збереження пам’яті про страшні часи Голодомору на Луганщині у 1932-1933 роках.

УКРАЇНА ПАМ’ЯТАЄ І СВІТ НЕ ЗАБУДЕ!

Докладніше про подію на сайті Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді:

https://patriotua.org/vseukrainska-kraieznavcha-akciia…/