Відбулася обласна нарада «Пріоритети та виклики розвитку еколого-натуралістичної освіти Луганщини: патріотизм, безпека, практичність»



22 лютого 2023 року відбулась обласна нарада з відповідальними за позакласну та позашкільну роботу в органах управління освітою та  відповідальними за еколого-натуралістичний напрям роботи в закладах освіти області. 39 представників територіальних громад взяли участь у заході.

Заступник голови обласної військової адміністрації Катерина Безгинська у своєму виступі на нараді чітко означила пріоритетні напрями позашкільної освіти за еколого-натуралістичним напрямом роботи. Вона підкреслила, що разом зі значними руйнаціями житла та інфраструктури, область зазнала і продовжує зазнавати втрати природного комплексу нашої рідної Луганщини.  «Це вкрай правильно, що поряд з вирішенням поточних завдань педагоги розглядають питання, які постануть після деокупації області. Враховуючи те, що відновлення природи рідного краю, і зокрема лісів, буде доволі довгим у часі – то вже сьогодні треба готувати учнівську молодь до цього процесу. Еколого-натуралістичний напрям роботи з учнівською молоддю може відіграти значну роль у подоланні негативних явищ посттравматичного стресового розладу у дітей», – зазначила заступник голови обласної державної адміністрації. При цьому головний акцент Катериною Безгинською був зроблений на безпековій складовій в організації освітнього процесу як сьогодні, так і, особливо, після деокупації області.

Перед учасниками наради виступив директор Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Міністерства освіти і науки України, доктор педагогічних наук, професор, академік Академії вищої школи Володимир Вербицький. Він окреслив основні напрями модернізації позашкільної освіти відповідно до викликів сьогодення та європейського виміру розвитку освіти України. Враховуючи, що майже вся територія області знаходиться в тимчасовій окупації, пан директор засвідчив беззаперечну підтримку у відбудові напрямку роботи на Луганщині з боку Національного центру, як провідного закладу позашкільної освіти Міністерства освіти і науки України.  Запропонував використовувати можливості очолюваного ним Центру для проведення офлайн заходів педагогічної спільноти Луганщини. Володимир Вербицький побажав учасникам наради успішної роботи, скорішої Перемоги та відбудови системи освіти на Луганщині.

Тетяна Ткачова, заступник директора Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації, поставила завдання колективу Луганського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді  розробити концепцію розвитку напряму роботи на період після деокупації області.

Під час наради були розглянуті актуальні питання сучасного стану еколого-натуралістичного напрямку роботи в освітньому просторі області, проблеми та виклики сьогодення і на перспективу. Відповідно були запропоновані декілька варіантів інтеграції повноцінної позашкільної та позакласної еколого-натуралістичної роботи у період відбудови Луганщини. Також були розглянуті основні питання участі учнівської молоді в масових заходах за напрямом роботи у І півріччі 2023 року, який буде обумовлений тільки дистанційною формою навчання. Окремо було розглянуто питання використання природної арт-терапії як шлях психоемоційної реабілітації та подолання наслідків посттравматичного стресового розладу у дітей.

Учасники наради обговорили актуальні питання та особливості участі учнівської молоді Луганщини у заходах за напрямом діяльності в умовах тимчасової окупації області. Багато питань залишились відкритими до того часу, коли відбудеться деокупація регіону.

Дякуємо усім за активну участь у нараді. Разом ми сильні!