Відбулася робоча нарада керівників закладів професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти



16 грудня 2021 року в Департаменті освіти і науки облдержадміністрації було проведено робочу нараду з керівниками керівників закладів професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти.

На порядок денний наради були винесені важливі й актуальні питання щодо реформування, перспектив розвитку й оновлення змісту професійної та фахової передвищої освіти, інноваційних підходів до управління закладами освіти, шляхів вирішення поточних проблем щодо організації фінансового забезпечення їх діяльності, видачі документів про освіту, документообігу, передачі майна з державної у обласну комунальну власність тощо.

Відкриваючи нараду, Юрій Стецюк, директор Департаменту, зазначив, що, незважаючи на соціально-економічні труднощі, які переживає в цілому Луганщина, облдержадміністрацією здійснюються всі необхідні заходи щодо підтримки системи професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти області, зокрема щодо її належного фінансування та розвитку матеріально-технічної бази закладів. Водночас він укотре наголосив на необхідності раціонального використання коштів обласного бюджету, що зумовлює процеси оптимізації мережі закладів та перепрофілювання освітньої підготовки у бік професій, реально затребуваних на ринку праці Луганщини.

Очільником Департаменту були визначені пріоритетні завдання діяльності закладів ПТО та ФПО у 2022 році: підвищення якості підготовки кваліфікованих робітничих кадрів та фахівців, відповідність обсягів їх підготовки регіональним потребам, залучення до освітнього процесу та реалізації проєктних програм роботодавців та інших соціальних партнерів, модернізація матеріально-технічної бази закладів та юридичне завершення передачі їх майнових комплексів у спільну власність територіальних громад, сіл, селищ, міст Луганської області.

Володимир Артюшенко, директор Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти в Луганській області, доповів про стан роботи закладів освіти в умовах змішаного та дистанційного навчання під час пандемії, розробку та апробацію системи підтримки використання технології дистанційного навчання та створення електронних навчальних ресурсів.

Тетяна Ткачова, заступник директора Департаменту – начальник управління дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та позашкільної освіти, презентувала законодавчі зміни й новації в питаннях управління закладом освіти та розповіла про фахові вимоги до сучасного керівника.

Наталія Першина, головний бухгалтер Централізованої бухгалтерії навчальних закладів і установ Луганської області освіти, проаналізувала стан фінансового забезпечення закладів ПТО та ФПО, що фінансуються за рахунок обласного бюджету, та закликала не допускати виникнення кредиторської заборгованості.

Проблемні питання поточної діяльності закладів разом обговорювали начальник відділу професійної (професійно-технічної) освіти та координації діяльності закладів вищої освіти Тетяна Поскрякова та головні спеціалісти відділу Андрій Козорєзов та Ірина Курятнікова.

Наприкінці змістовної зустрічі Юрій Стецюк дав необхідні доручення учасникам наради, подякував за роботу та привітав колег з прийдешніми новорічними та різдвяними святами, побажавши миру, щастя й професійних успіхів у новому році.