ВІДБУЛИСЯ ЛІТНІ ШКОЛИ ЮНИХ ФІЗИКІВ, МАТЕМАТИКІВ ТА РОБОТОТЕХНИКІВ



2З 18 до 25 червня 2016 року у мальовничому місті на березі річки Тернави у готельно-туристичному комплексі «Ксенія» (с. Врубівці Кам’янець-Подільського району Хмельницькій області) Національний центр «Мала академія наук України» провів Всеукраїнську літню фізико-технічну школу, з матеріалознавста, нанотехнологій та енергозбереження, школу з робототехніки та інформаційних технологій, математичну школу.

В роботі школи взяли участь 54 юних науковців з 20 областей України. Луганщину представляли шість учнів-членів Луганської обласної малої академії наук учнівської молоді: Захаренко Ірина, Шепута Єлизавета, Носков Олексій, Татарченко Георгій, Скарага-Бандуров Ілля (м. Рубіжне), Павлюк Аким (м. Лисичанськ).

Юні дослідники Луганщини Захаренко Ірина, Носков Олексій, Татарченко Георгій – учасники фізико-технічної школи прослухали лекції, присвячені видам енергії, сучасним джерелам альтернативної енергії і теорії винахідництва. Школу для юних фізиків провели викладачі ведучих вузів країни – кандидат фізико-математичних наук, професор, завідувач кафедри фізики Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка Цезарій КРИСЬКОВ, доцент кафедри фізики, кандидат фізико-математичних наук Руслан ПОВЄДА, доцент цієї ж кафедри, кандидат фізико-математичних наук Михайло БЕРКЕЩУК, доцент кафедри експериментальної фізики фізичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат фізико-математичних наук Владислав КРАВЧЕНКО, які прочитали лекції про евристичний метод у науці, з теорії винахідництва, а також про властивості електрохімічних конденсаторів. Прочитав лекцію про будову Сонця та його глибинні джерела енергії завідувач відділу створення навчально-тематичних систем знань НЦ «МАНУ» Ігор ЧЕРНЕЦЬКИЙ. Після теоретичних занять були проведені лабораторні роботи з енергетики, присвячені перетворенню механічної та світлової енергії на електричну, дослідженню теплової дії електричного струму й енерговиділення палива, а також виготовленню наденергомісткого конденсатора й дослідженню його властивостей.

5Віталій МОСІЙЧУК – кандидат технічних наук, доцент кафедри радіоприймання та оброблення сигналів Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» працював з юними науковцями у літній школі з робототехніки та інформаційних технологій, вивчаючи напрям інформаційних технологій, який бурхливо розвивається, – мікрокомп’ютери, за основу курсу взяли потужний мікрокомп’ютер Raspberry Pi.

Сьогодні жодну систему, жоден пристрій не можна побудувати без використання мікроконтролера чи мікрокомп’ютера. Як налаштувати цей «мозок», як навчити його розуміти нас, отримати доступ до нього з мережі? Ці та багато інших цікавих і корисних завдань вивчали та досліджували учасники літньої школи. За підсумками роботи, юні робототехніки Луганської області Шепута Єлизавета та Скарага-Бандуров Ілля зібрали власного робота, основаного на платі RaspberryPi.

Доцент кафедри загальної математики механіко-математичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат фізико-математичних наук ПЛАХОТНИК Володимир Васильович ознайомив юних математиків з прикладами розв’язування задач з теорії функцій та задачі, що можуть бути базою для наукового дослідження. Заняття проводились з вивчення класичних розділів математики, з-поміж яких – числа, функції, геометрія, комбінаторика тощо. «Ми розв’язували задачі, з якими могли впоратися і учні 8 класів, і учні 10 класів без знання певних формул, правил, теорем. Це логічні завдання, і мені було дуже цікаво», – поділився своїми враженнями учасник математичної школи з м. Лисичанська Павлюк Аким.

1916

Отримані у школі знання і враження мотивуватимуть їх до вивчення фізики, математики, комп’ютерних наук, робототехніки – усього того, що їм подобається і з чим вони планують пов’язати своє життя.

За цей тиждень хлопці й дівчата з різних куточків України добре відпочили, дізналися багато нового, познайомилися й потоваришували одне з одним та зі старшими колегами. Дуже сподобалася дітям і екскурсія на катері по річці Тернаві. На шляху додому юні науковці Луганщини погуляли вулицями старого міста Кам’янець-Подільськ.

«Очень жаль, что летняя школа так быстро закончилась. Было очень много весёлых моментов, которые я запомню на всю жизнь. И приседания, и Мафия, и купание часами в бассейне, и лабораторки, во время которых мы постоянно вели дискуссии — всё это воспоминания, от которых хочется улыбнуться. Спасибо вам за прекрасно проведённую неделю», – такими враженнями поділилась учасниця школи Ірина Захаренко.