Відбулося найбільш масове та обов’язкове для усіх учасників тестування – ЗНО з української мови і літератури



Сьогодні, 01 червня 2021 року, відбулося незалежне оцінювання з української мови і літератури.
В цьому році запроваджено два виокремлені тести: українська мова та українська мова і література. Зважаючи на умови вступу на навчання учасники тестування самостійно визначали, яку саме роботу вони виконуватимуть під час ЗНО.
В області функціонувало 19 пунктів проведення ЗНО з української мови і літератури, на яких було створено 277 аудиторій. Проведення ЗНО забезпечувало 704 педагогічних працівників, які виконували обов’язки персоналу пункту. Всі вони пройшли навчання та інструктаж.
Для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні з української мови і літератури зареєструвалось 4066 учасників, з них 3565 осіб взяли безпосередню участь у тестуванні, що складає 87,7 % від загальної кількості зареєстрованих.
Для 1727 учасників, які під час реєстрації обрали тест з української мови, було створено 11 пунктів тестування та підготовлено 119 аудиторій. Безпосередню участь у тестуванні взяли 820 учасників, що складає 47,5 % від загальної кількості зареєстрованих. Роботу пунктів забезпечували 316 педагогічних працівників.
Пункти проведення ЗНО з української мови та української мови і літератури функціонували у мм. Сєвєродонецьку, Лисичанську, Рубіжному, Старобільську, Біловодську, Новоайдарі, Сватовому та Станиці Луганській.
Всі пункти з метою створення безпечних умов, що повністю відповідають протиепідемічним вимогам, оснащено в достатній кількості захисними та дезінфікуючими засобами, пірометрами.
Допуск учасників до пункту проведення ЗНО розпочався о 09.50 та продовжувався до 10.50. Під час пропуску медичні працівники проводили термометрію та візуальний огляд учасників на предмет виявлення ознак гострих респіраторних захворювань. Жодного учасника з ознаками ГРЗ не виявлено. Одного учасника не було допущено до пункту тестування у зв’язку з запізненням.
Зовнішнє незалежне оцінювання з української мови та української мови і літератури розпочалось об 11 годині. Відповідно до наказу Українського центру оцінювання якості освіти від 01.06.2021 року № 95 під час технологічної перерви здійснювався загальний контроль із використанням спеціальних приладів (металодетекторів).
За перебігом процедури зовнішнього незалежного оцінювання на пунктах тестування, розташованих у м. Сєвєродонецьк, спостерігали 4 представники ЗМІ. Під час проведення тестування був присутнім на пункті проведення ЗНО, розташованому у м. Лисичанськ, директор Донецького регіонального центру оцінювання якості освіти Володимир Власов.
Тест ЗНО з української мови складався з 40 завдань. На його виконання учасникам відводилося 150 хвилин.
Тест з української мови містив завдання трьох форм: завдань з вибором однієї правильної відповіді, завдань на встановлення відповідності («логічні пари») і завдання відкритої форми з розгорнутою письмовою відповіддю.
Результат виконання всіх завдань тесту буде зараховано як державна підсумкова атестація з української мови та під час прийому до закладів вищої освіти, як конкурсний предмет «Українська мова» залежно від спеціальності, що визначено Умовами прийому до закладів вищої освіти.
Максимальна кількість тестових балів, яку можна набрати, правильно виконавши всі завдання сертифікаційної роботи з української мови дорівнює 74 балам.
Традиційний тест з української мови і літератури містив 67 завдань, для виконання яких відводилося 210 хвилин.
Тест з української мови і літератури складався із завдань чотирьох форм: завдань з вибором однієї правильної відповіді, завдань на встановлення відповідності («логічні пари»), завдань відкритої форми з короткою письмовою відповіддю і завдання відкритої форми з розгорнутою письмовою відповіддю.
Результат виконання всіх завдань тесту може бути використано під час вступу до закладів вищої освіти, як конкурсний предмет «Українська мова і література», що визначено Умовами прийому до закладів вищої освіти у 2021 році.
Максимальна кількість тестових балів, яку можна набрати, правильно виконавши всі завдання сертифікаційної роботи з української мови і літератури дорівнює 116 балам.
Результати ЗНО з української мови та української мови і літератури будуть опубліковані в персональних кабінетах учасників 25 червня 2021 року. Одночасно заклади загальної середньої освіти отримають результати державної підсумкової атестації випускників.
Учасники тестування, які не змогли взяти участь в зовнішньому оцінюванні через об’єктивні причини, можуть протягом 5 днів після тестування (ураховуючи день проведення) подати до Донецького регіонального центру оцінювання якості освіти заяву про участь у додатковій сесії ЗНО. Додаткова сесія ЗНО з української мови та української мови і літератури відбудеться 9 липня.
Нагадуємо, що 4 червня 2021 року відбудеться зовнішнє незалежне оцінювання з історії України. Для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні з історії України зареєструвалися 4873 учасника. Пункти проведення ЗНО з історії України створено в мм. Сєвєродонецьку, Лисичанську, Рубіжному, Старобільську, Біловодську, Новоайдарі, Сватовому та Станиці Луганській.