Відкрито навчально-практичний центр з професії «Електрозварник ручного зварювання. Електрозварник на автоматичних та напівавтоматичних зварювальних машинах. Зварник»



Луганщина крок за кроком упевнено долає шлях до реформ у галузі освіти. Планом пріоритетних дій Уряду на 2016 рік було передбачено створення в структурі закладів професійної (професійно-технічної) освіти мережі сучасних навчально-практичних центрів професійної підготовки учнівської молоді та незайнятого населення з робітничих професій, найбільш затребуваних на ринку праці в перспективних секторах економіки – будівництві, аграрній, харчовій, легкій промисловості та сфері послуг.

В області вже відкрито та успішно працюють 3 таких центри, а з 21 лютого 2019 року до них приєднався ще один, урочисто відкритий на базі ДНЗ «Сєвєродонецький професійний будівельний ліцей» за професією «Електрозварник ручного зварювання. Електрозварник на автоматичних та напівавтоматичних зварювальних машинах. Зварник».

Навчально-практичний  центр передбачає професійний розвиток майстрів виробничого навчання, викладачів спецдисциплін, учнів та слухачів, підвищення рівня їх кваліфікації, а також дає можливість проводити перепідготовку  незайнятого населення за вказаною професією та надавати виробничі послуги.

Відкриттю центру передувала копітка підготовча робота: виконано ремонтні роботи майстерні та навчальних кабінетів за рахунок коштів обласного бюджету на суму 600,0 тис. грн.;   за рахунок субвенції з державного бюджету на модернізацію та оновлення матеріально-технічної бази в сумі 2300,00 тис. грн. було  придбано сучасне зварювальне обладнання вітчизняних та зарубіжних виробників; проведено семінари-тренінги із залученням представників компаній-виробників з вивчення нових технологій та технічних характеристик нових зварювальних апаратів та тренажерів.

На урочистому відкритті центру були присутні почесні гості: заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик, директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Юрій Стецюк, директор Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Луганській області Володимир Артюшенко, виконуючий обов’язки міського голови м. Сєвєродонецька В’ячеслав  Ткачук, заступник Луганського обласного центру зайнятості Дмитро Поліщук, представники роботодавців та соціальних партнерів проекту, керівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти області.

Ольга Лішик у вітальній промові відзначила високий рівень організації підготовки з відкриття центру й подякувала директору ліцею Борису Гречишкіну за проведену роботу. Вона відзначила, що обладнання, яким оснащено центр, дозволяє створити умови, наближені до сучасного зварювального виробництва. Відкриття таких навчально-практичних центрів, за її словами, сприятиме й появі в регіоні висококваліфікованих робітничих кадрів, які задовольнятимуть потребу підприємств різних галузей, що в цілому позитивно впливатиме на розвиток та зростання економіки Луганської області.

Юрій Стецюк наголосив на тому, що система професійної освіти потребує суттєвої модернізації й один з головних її елементів – це створення умов для дійсно якісного професійного навчання, набуття учнями практичних навичок роботи на високотехнологічному обладнанні на рівні сучасного виробництва. Саме таким завданням, зазначив він, має відповідати відкритий на базі ліцею навчально-практичний центр.

Ольга Лішик та Юрій Стецюк урочисто вручили символічний «золотий ключ» від навчально-практичного центру майстру виробничого навчання Юрію Юрійовичу Бардіну та висловили побажання успішної подальшої роботи.