Відкриття ІІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад 2019 року



13 січня 2019 року в актовій залі Сєвєродонецької загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів № 14 відбулось відкриття ІІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад 2019 року. Обласні інтелектуальні змагання цьогоріч розпочались із англійської мови, економіки, екології та трудового навчання. В урочистостях з нагоди відкриття найпрестижніших і наймасовіших в Україні та регіоні інтелектуальних учнівських змагань узяли участь заступник голови Луганської облдержадміністрації Ольга Лішик, директор Департаменту освіти і науки Луганської облдержадміністрації Юрій Стецюк, директор Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Ірина Цимбал, декан факультету природничих наук Луганського національного університету імені Тараса Шевченка Наталія Мацай, завідувач кафедри технологій виробництва і професійної освіти Луганського національного університету імені Тараса Шевченка Віктор Бурдун, а також директори закладів загальної середньої освіти, методисти, учителі й батьки учнів.

Олімпіадному руху на Луганщині – 69 років! Щорічно в І–ІV етапах Усеукраїнських олімпіад з навчальних предметів у Луганській області беруть участь понад 52 тисячі учнів 6–11 класів, близько 200 учителів і викладачів закладів загальної середньої, професійно-технічної та вищої освіти. Перемога в олімпіадах – це значна подія в особистому житті учня і його вчителя, результат наполегливої багаторічної діяльності всього педагогічного колективу освітнього закладу, привід гордості батькам, учителям, місцевим громадам. 68 років тому в області була проведена перша обласна олімпіада з математики, через три роки – з фізики та хімії. З кожним роком збільшувалась кількість предметів, з яких відбувались олімпіади, і відповідно зростала кількість учасників найпрестижніших інтелектуальних змагань.

Останні чотири роки обласні олімпіади проводились із 18 навчальних предметів. За 68 років Луганщина підготувала 24 призери Міжнародних учнівських олімпіад з хімїї (11), екології (5), біології (4), російської мови (2), математики (1) та фізики (1). Першим переможцем Міжнародної олімпіади від Луганської області став учень Рубіжанського ліцею Антон Гранжан, який у 1996 році виборов срібну медаль на Міжнародній олімпіаді з хімії. Про талановиту молодь Луганщини добре відомо у Швеції, Німеччині, Бельгії, Туреччині, Греції, Іспанії, Мексиці, Японії, Тайвані, країнах ближнього зарубіжжя, де відбувались у різні часи міжнародні учнівські олімпіади. Луганщина пишається своїми учнями – переможцями олімпіад! Статистика свідчить про щорічне збільшення кількості переможців обласних олімпіад, зокрема переможців змагань з декількох навчальних предметів, серед яких є свої рекордсмени – сучасні герої олімпіадного руху Луганщини.

За результатами ІІ етапу олімпіад 2019 року виявлено 13 учнів, які посіли призові місця на районних олімпіадах з 5 предметів, а три учні з Біловодського району: Данило Смаглюк, Юлія Філіпенко, Владислава Шпота – посіли призові місця на районних олімпіадах із 6 навчальних предметів! Обласні олімпіади 2017–2018 років подарували нам абсолютного рекордсмена за всю історію олімпіад у регіоні – випускника 2018 року Сєвєродонецького багатопрофільного ліцею Артура Касимова, який два останні роки поспіль виборював призові місця на обласних олімпіадах з п’яти предметів! Ми чекаємо нових рекордів і від учасників олімпіад 2019 року. Бажаємо всім успіхів, нових рекордів та перемог!