Відпочинок дітей в Греції напередодні навчального року



IMGP0420Група дітей з Донецької та Луганської областей у кількості 46 осіб на запрошення Посольства Грецької Республіки з 23.08.2015 р. по 02.09.2015 р. відвідала Грецію.

Мета поїздки: організація відпочинку дітей Східної України, які постраждали від агресії РФ, в першу чергу дітей військовослужбовців, кращих учнів шкіл, спортивних шкіл із зони АТО.

Відпочинок дітей був організований Луганською обласною державною адміністрацією спільно з Міністерством молоді та спорту України, Посольством України в Грецькій Республіці та Консульством України в Грецькій Республіці, батьками, а також місцевою громадою Грецької Республіки.

IMGP0460Це були незабутні 12 днів відпочинку в екологічно чистій мальовничій місцевості, багатій історичними та культурними пам’ятками (точна назва – Пенталофос Козані, на базі міжкультурного центру, побудованого на кошти місцевого мецената, який щорічно приймає дітей певної категорії на відпочинок та оздоровлення з різних країн світу.

Наше перебування (харчування та проживання) забезпечувала місцева громада селища, фінансувала екскурсії, поїздки – префектура м. Козані і частково вдова мецената.

Програма нашого дозвілля була дуже цікава і насичена й здійснювалась під патронатом Консула України в Салоніках – Вороніна Олександра Степановича, який постійно цікавився нашим перебування і робив все можливе, щоб відпочинок дітей зі сходу України був цікавим і захоплюючим.

IMGP0446 IMGP0807

Це знайомство з пам’ятками селища Пендалофос, що в перекладі значить 5 вершин екскурсії в гори, річки і озера мальовничі місцевості. IMGP0514 Відбулися зустрічі з адміністрацією в мерії м. Сіатісти, відвідування палеонтологічного музеїв, знайомство з історією виноробства на місцевому заводику Архондико.

IMGP0519IMGP0552 В День незалежності України ми організували флешмоб та привітали посольство й консульство України в Греції зі святом. Екскурсії в м. Козані: відвідування гідроелектростанції, яка забезпечує світлом і теплом всю західну Македонію, відвідування краєзнавчого та археологічного музеїв, музею водної природи м. Кастар′я і фабрики виробництва шкіряних та хутряних виробів.

В останній день нашого перебування в Греції була організована екскурсія до м. Салоніки, яка справила незабутнє враження на дітей.

Крім цього, був організований відпочинок на морі.

IMGP1284 IMGP1190IMGP1206 Всього в Греції 7 морів. Ми відвідали Іонічне море в селищі Сівота, район Феспротиа і Егейське море в м. Халкідикі, район м. Салоніки.

Наші діти були оточені постійною турботою і увагою.

Свято, організоване сільською громадою на нашу честь із запрошенням національного ансамблю, знайомство з традиціями і звичаями краю, приїзд надзвичайного і уповноваженого посла України в Греції Шкурова Володимира Олександровича, який вручив кожній дитині подарунки, консула консульства України в Салоніках – Вороніна Олександра Степановича, місцевої влади – сповнило наших дітей почуттям вдячності і дивовижної краси за чудово проведений час у переддень нового навчального року. У свою чергу всіх гостей свята, місцевих жителів та дітей, наша делегація пригощала українським борщем та українським щирим словом й піснями.

IMGP1044 Таке свято наші діти запам’ятають на все життя. Діти відчували постійну необхідну підтримку в ході перебування у зазначеному дитячому центрі.

Висловлюємо щиру вдячність всім організаторам дитячого відпочинку, хто був причетний до цієї поїздки.

Маємо надію на подальшу співпрацю.

Хай живе і процвітає наша Україна і наші діти!