Відпочинок у м. Луцьку



З 09.06 по 22.06.2015 року (з урахуванням терміну перебування в дорозі) згідно з запрошенням гімназії № 14 імені Василя Сухомлинського м. Луцьк з метою здійснення заходів щодо змістовного та безпечного відпочинку дітей під час літніх канікул за межами області,  10 дітей з числа переміщених осіб та супроводжуючі їх вчителі  здійснили незабутню подорож до м. Луцьк Волинської області.

109 червня о 16:00 учасники подорожі зібралися на автовокзалі міста Сєвєродонецька та автобусами були доставлені до залізничного вокзалу м.Рубіжне. Далі відбувся переїзд потягом до Києва. Вагони, в яких їхали школярі, були комфортабельні та мали необхідні засоби для безпечної подорожі дітей залізницею.

10 червня о 10:00  група прибула до м. Київ, де їх зустрічала Коваленко Тетяна Сергіївна, помічник депутата Вітка А.Л.. Саме завдяки їй була спланована та проведена насичена екскурсійна програма: 5-годинна екскурсія історичним центром столиці, відвідування Верховної Ради України та ін.

11 червня близько 6-ї години ранку делегація  прибула до міста Луцьк, де її зустрічали директор гімназії № 14 імені Василя Сухомлинського Кардаш Марія Миколаїіна, заступник директора з виховної роботи Ведринська Елеонора Петрівна, помічник депутата Вітка Артема Леонідовича Кревська Лілія Богданівна та представники батьківської громади. Гостинно та по-домашньому тепло привітали своїх нових друзів лучани, дітей було відразу розміщено у сім’ї школярів. А вже о 9 ранку всіх радісно зустрічали у таборі з денним перебуванням «Дивосвіт».

23

Програма перебування дітей у м. Луцьк була цікава та змістовна, учні потрапили до міста-легенди, міста давньої величі, де кожна споруда, кожний камінець бруківки приховує таємниці історії.

У Луцькому замку або Замку Любарта– найвидатнішої пям’ятки Волині, екскурсантам більш всього запам’ятався Верхній замок. Упродовж кількох віків Любартів замок залишався могутньою фортецею, адміністративною, політичною і духовною столицею краю.

Далі учні відвідали на березі Стиру сучасний замок, або ж – місцевий будинок із химерами. Цей незвичний будинок створив луцький скульптор Микола Головань. Навколо нього переплітаються міфічні істоти, леви, птахи та просто безліч дивовижних форм.

4

5

Учні загадували бажання на вухо левові, який охороняє вхід до будинку. Намилувавшись химерами, екскурсанти повернулись до вулиці Данила Галицького та повернути ліворуч – у напрямку Братського мосту. Зупинились біля Покровської церкви – це одна із православних церков Луцька королівського періоду, які діють до сьогодні.

Кожен день у пришкільному таборі «Дивосвіт» – це був подарунок для дітей. Розмаїття форм роботи, таких як: фізкультурно – оздоровчі заняття, ігри на свіжому повітрі, комунікативні тренінги, відвідування ТРЦ «Порт-Сіті», перегляд фільмів у СОК «Адреналін-Сіті», відвідування басейну, розваги в дитячому містечку в парку імені Лесі Українки, перегляди вистав  та участь у майстер-класах запам’ятались назавжди учням.

17 червня міський голова м. Луцьк Микола Романюк зустрівся з дітьми з Луганщини. Він щиро подякував усім причетним до організації відпочинку дітей у Луцькому навчально-виховному комплексі «Гімназія №14». Також акцентував на тому, що якби такі зустрічі відбувалися двадцять років тому, не було б цієї війни. «Діти сходу і заходу повинні будувати дружні стосунки, доводячи на практиці, що Україна – єдина», – сказав міський голова і побажав усім, щоб швидше настав мир і маленькі лучани також змогли поїхати до своїх друзів із Сєвєродонецька, адже вони спільно повинні будувати майбутнє нашої держави. Микола Романюк вручив дітям та вихователям подарунки. Діти розповідали, що їм дуже сподобалося у Луцьку, особливо парк культури і відпочинку імені Лесі Українки, історично- культурні пам’ятки, Замок Любарта, Будинок скульптора Миколи Голованя, Волинський театр ляльок, Волинський академічний драматичний театр імені Тараса Шевченка. Теплі слова вони висловлювали родинам, де тимчасово проживають. Вихователі Анна Лаптєва та Лариса Циганкова подякували міському голові Миколі Романюку, народному депутатові України Артему Вітку, директору гімназії Марії Кардаш, усім, хто організував відпочинок, адже лучани їх навіть стали пізнавати на вулиці, вітатися.

6

7

Відпочинку на Шацьких озерах – Світязь було відведено два незабутні дні. Назву поселенню Світязь дало однойменне озеро, на березі якого воно знаходиться. Повітря тут надзвичайно чисте й наповнене ароматами соснового лісу. Також було організовано відвідування Петропавлівського чоловічого монастиру.

Захоплююча та пізнавальна екскурсія чекала дітей в «Медовій хаті», де відвідувачів ласували медом, а також ознайомили з основами пасічникування та оздоровлення з допомогою апітерапії.

8

9

З новими враженнями, великою кількістю подарунків, пречудовими емоціями від знайомства сєвєродончани покинули, дбайливий, привітний, чарівний Луцьк. Лучани, у яких вони мешкали, ставилися до них як до рідних дітей, а вони стали називати господарів домівок матусями і татусями, а їх дітей – братами та сестрами. Такого щирого прийому і діти, і дорослі не забудуть ніколи. По відношенню до себе ми відчували лише доброту, підтримку та щирість вчинків. Ніякого дискомфорту в спілкуванні між дітьми не виникало, вони розмовляли і українською, і російською мовами.

21 червня о 6 годині ранку наша група прибула до м. Київ, де на нас знов чекала насичена екскурсійна програма: 6-годинна екскурсія сучасним містом, відвідування «Осеаn Plaza», перегляд мультфільму в Imax-кінотеатрі «Думками навиворіт», обід в ресторані «Дрова» та святкова вечеря у «Мак Дональдсі».

Отже, наша делегація протягом десяти днів відвідала багато екскурсійних об’єктів, зустрілася з представниками влади, доброзичливість та відкритість яких вразили дітей, познайомилися та потоваришували з учнями, батьками та вчителями гімназії № 14 імені Василя Сухомлинського, душевна щирість та доброта яких не мала меж.

Щиро дякуємо всім, хто брав участь в організації такої чарівної подорожі, бо найголовніше за все, завжди пам’ятати про велике диво світу, яке зветься просто…ДІТИ !