В облдержадміністрації обговорили підготовку закладів освіти області до нового 2020-2021 навчального року



Про підготовку закладів освіти області до нового 2020-2021 навчального року та роботи в осінньо-зимовий період доповів директор Департаменту освіти та науки облдержадміністрації Юрій Стецюк.

Спікер повідомив, що заклади освіти області готові до навчального процесу та працюють в умовах адаптивного карантину.

Так, поновили свою діяльність 238 закладів дошкільної освіти, в них перебуває 4849 дітей. У закладах загальної середньої освіти відкрито 317 перших класів, в яких навчаються 5716 учнів, а до 10 класів зараховано 3018 учнів, в тому числі у сільській місцевості – 654 особи.

Юрій Стецюк також сказав, що забезпечення підручниками в області становить 90 % від потреби. Це питання буде вирішено після перерозподілу підручників у масштабах країни.

Він нагадав, що прийом на навчання до закладів професійної (професійно-технічної) освіти на новий учбовий рік продовжено до 1 листопада 2020 року. Станом на сьогодні прийом на навчання за регіональним замовленням складає 1622 особи, що становить 77 % від затвердженого обсягу.

Усі університети мають окремі електронні платформи для дистанційного навчання та активно використовують засоби електронної комунікації для оповіщення студентів про графік та особливості освітнього процесу.

Окремо спікер розповів про ремонти у закладах загальної середньої освіти. Так, у школах області відремонтовані 20 покрівель, 19 фасадів, 51 котельня, 7 систем внутрішніх теплових мереж, 60 шкільних майстерень, 61 спортивна зала та 80 їдалень. Також у 23 учбових закладах замінено 760 пластикових вікон.

У рамках проєкту Президента України «Велике будівництво» цьогоріч капітальні ремонти проводяться у 7 закладів загальної середньої освіти. На чотирьох об’єктах вже завершено роботи (Сєвєродонецьк, Лисичанськ та Марківський район – 2).

На ці заходи виділено 57367,49 тис. грн (державний фонд регіонального розвитку – 47564,377 тис. грн, місцеві бюджети –

9803,116 тис. грн).

Проєктом також передбачено капітальні ремонти 4 закладів дошкільної освіти. У Біловодській об’єднаній територіальній громаді 2 об’єкти вже завершені. А 27 серпня відбулося урочисте відкриття ДНЗ «Колосок» у с. Бутовому Чмирівської об’єднаної територіальної громади.

На забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» розподілена субвенція у сумі 16761,5 тис. грн.

Також передбачені видатки у сумі 14694,2 тис. грн на закупівлю шкільних автобусів, ремонт та придбання обладнання для їдалень (харчоблоків) та забезпечення належних санітарно-гігієнічних умов у приміщеннях закладів загальної середньої освіти.

Юрій Стецюк доповів, що на виконання доручення голови облдержадміністрації Сергія Гайдая, проаналізовано стан і протяжність доріг у населених пунктах області, які спрямовані до опорних шкіл. Так, їх протяжність складає 662 км.

Цю узагальнену інформацію надано до управління розвитку та утримання мережі автомобільних доріг області облдержадміністрації для включення до плану першочергових робіт.