ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ!



Герої не вмирають, вони залишаються навічно в пам’яті рідних і близьких, друзів і побратимів, в пам’яті народу, в історії країни.

9 лютого 2017 року в актовій залі школи № 18 зібралися школярі, батьки, вчителі, громадськість,  щоб вітати воїнів 24 окремого штурмового батальйону «Айдар» з приводу урочистої церемонії вшанування пам’яті героїв АТО.  Шквал оплесків обрушився на воїнів, що увійшли в зал. Суворі обличчя воїнів просвітлішали від добрих посмішок, якими їх зустрічали діти.

Ця війна забрала життя багатьох людей, не оминула вона і нашу школу, у вересні 2016 року загинув колишній учень Шинковенко Артем, якому було всього 24 роки. Без батька залишився чотирирічний син. А коли у актовій залі з’явилися рідні Юрія Гуртяка, його батько і мама, дружина і маленька донька, в єдиному пориві встали всі присутні, вітаючи родину героя.

Командир батальйону «Айдар», підполковник Марченко Маским Михайлович розповів про прекрасну людину, доброго товариша, побратима Юрія Гуртяка. Юрію було всього 30 років. З перших днів проведення АТО  він пішов добровольцем на фронт. В липні 2016 року герой загинув у бою під Мар’їнкою.

Указом Президента України за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку герой посмертно нагороджений Орденом Богдана Хмельницького I ступеня. Нагороду з рук командира батальйону отримала донька героя Ангеліна, учениця другого класу СЗШ № 18. Комбат вручив орден дівчинці, преклонивши коліно.

Герої не вмирають, поки їх пам’ятають. За два роки війни батальйон втратив багато своїх бійців, і настав час згадати усіх поіменно. 113 імен прозвучало у мертвій тиші. Учні, батьки, гості, склонивши голови, стоячи віддають данину пам’яті героям. Зал завмер, і тільки звуки метронома відраховують секунди хвилини мовчання.

На цій урочистій церемонії виконуючий обов’язки голови Луганської обласної державної адміністрації Власенко Роман Геннадійович нагородив Орденом «За мужність» бійців Базалея Сергія Миколайовича та Тютюнника Євгена Васильовича.

Від голови  громадської організації «Луганська обласна спілка ветеранів АТО» Гацько Анатолія Анатолійовича отримала нагороду та щиросердні слова вдячності польовий волонтер Терехова Аліна, яка й привезла нагороди Президента на урочистості.

Учні СЗШ № 18 звернулися до Аліни Терехової із проханням передати нашим воїнам, які знаходяться на передовій, листи, малюнки, дитячі вироби, слова великої вдячності за щоденний героїзм.

Вірші про Україну, пісні вихованці Центру дитячої творчості проникали в серця слухачів. Емоційною кульмінацією цього виступу стала пісня «Лелека на даху». «Лелека на даху – мир на землі» – це найголовніше для всіх людей. І маленьких паперових лелек як символ миру, щастя і дитинства подарували воїнам учні.

Патріотичним флешмобом дітей  під пісню «Повертайся живим» закінчувалися урочистості. Жовто-блакитні полотна вкрили зал. Учні надають почесті героям. Звучать гасла: «Герої не вмирають!», «Слава Україні!», «Україна понад усе!», «Героям – слава!». Сьогодні учні СЗШ № 18 отримали великий урок мужності, героїзму, відданості і самопожертви. Цей день став історичним для наших вихованців.

Подібні заходи доводять, що справжній патріотизм не можна нав’язати. Його можна тільки виховати, спираючись на велич нашої країни, на її славну історію. Її сторінки, трагічні і героїчні, ми повинні пам’ятати і шанувати. Пам’ятаємо – перемагаємо!