День відкритих дверей закладів вищої освіти



11 травня 2019 року в місті Сєвєродонецьку в приміщенні Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля відбувся День відкритих дверей закладів вищої освіти, на базі яких створені освітні центри «Донбас –Україна».

Захід проходив з ініціативи Міністерства освіти і науки України та Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, за організаційної підтримки Луганської обласної державної адміністрації – обласної військово-цивільної адміністрації та ГО «Фонд «Відкрита політика».

Мета заходу – обговорення питань організації вступу абітурієнтів з тимчасово окупованих територій та територій лінії розмежування до закладів вищої освіти за спрощеною процедурою, а також презентація закладів вищої освіти області, на базі яких створені освітні центри «Донбас – Україна».

Під час урочистої зустрічі до відвідувачів Дня відкритих дверей звернулися Юрій Рашкевич – заступник міністра освіти і науки України; Ірина Кравчук – виконуюча обов’язки начальника відділу організаційного забезпечення та контролю головного управління вищої освіти директорату вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти і науки України; Ольга Кравченко – представник ГО «Фонд «Відкрита політика»; Сергій Копилов – завідувач сектору у Луганській області Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України; Олександр Церковний – перший заступник начальника Управління державної міграційної служби України в Луганській області.

Модератором заходу виступила заступник директора Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації Тетяна Ткачова, яка поінформувала присутніх про те, що на базі  університетів та коледжів області вже четвертий рік поспіль працюють освітні центри «Донбас – Україна», які надають консультативну допомогу, приймають заяви від випускників шкіл, місцем проживання яких є тимчасово окупована представниками незаконних збройних формувань територія або територія на лінії розмежування, на проходження річного оцінювання та державної підсумкової атестації для здобуття документа про базову та/або повну загальну середню освіту з подальшим вступом за спрощеною системою на навчання у закладі вищої освіти чи професійному ліцеї.

Зокрема, у 2018 році через освітні центри «Донбас – Україна» вступили до закладів вищої освіти Луганщини із тимчасовою довідкою 107 таких абітурієнтів, із документом державного зразка (за вступними іспитами) – 514 осіб.

Також у роботі форуму взяв участь народний депутат України Віталій Курило, який зауважив, що робота освітніх центрів має дуже велике значення для всіх українських випускників, незалежно від місця їх навчання, та забезпечує рівні права на здобуття освіти випускникам з окупованих територій та тих населених пунктів, у яких через воєнні дії ускладнено або зовсім немає можливості отримати документ про освіту державного зразка. Він також висловив упевненість, що загальнодержавне сприяння у справі залучення на навчання в українських вишах випускників шкіл, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях Луганщини та біля лінії зіткнення, та консолідовані зусилля центральної та місцевої виконавчої влади, педагогів, громадськості вкрай важливі, в першу чергу, для забезпечення економіки та соціальної сфери Луганщини фахівцями відповідного рівня.

Під час заходу власні наукові досягнення, переваги навчання, високий рівень організації навчальної діяльності та соціального забезпечення  презентували 8 закладів вищої освіти області, на базі яких працюватимуть освітні центри «Донбас – Україна» цього року, та представники переміщеного до міста Києва Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського, у якому також діє і освітній центр «Крим – Україна».

Абітурієнти змогли отримати вичерпну інформацію про особливості роботи освітніх центрів, проходження процедури річного оцінювання та загалом вступну кампанію в закладах вищої освіти області.

Підсумовуючи захід, Юрій Рашкевич запевнив, що учнів з тимчасово окупованих територій з нетерпінням чекатимуть у освітніх центрах «Донбас – Україна», а Тетяна Ткачова подякувала керівництву Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля за сприяння належній організації та надану технічну підтримку в проведенні Дня відкритих дверей.