День української писемності та мови



Зі здобуттям Україною незалежності одним з найважливіших завдань, що постали перед державою, було створення всебічних умов для розвитку й утвердження української мови як державної. Указом Президента України 1997 року був установлений День української писемності та мови, який відзначається 9 листопада. Це свято спрямоване на підтримку рідної мови, привернення уваги світового українства до проблем української мови, її вивчення та розвитку, пропаганди й популяризації та водночас демонстрацію її краси й багатства, літературної довершеності. Це свято гуртує всіх нас на шляху до відродження духовності, зміцнення державності, формування громадського світогляду, адже кожен народ відбувся лише тоді, коли усвідомив себе в рідному слові.

Святкування Дня української писемності та мови 9 листопада не випадкове, бо саме цього дня православна церква вшановує пам’ять Преподобного Нестора-Літописця.

У День української писемності та мови традиційно в освітніх закладах проводяться різноманітні заходи, присвячені темі писемності та грамотності. Цього дня на Луганщині будуть писати XVІІ Всеукраїнський радіодиктант єдності, участь у якому продемонструє солідарність луганців з усіма, хто любить і шанує українську мову й хоче, щоб українці говорили українською мовою й зберегли її для нащадків.

У навчальних закладах будуть проведені тематичні вікторини та олімпіади з української мови.  9 листопада стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, який проводиться за підтримки Міністерства освіти і науки України та Ліги українських меценатів.

Мова – одна з головних ознак нації, забезпечує єдність функціонування й розвитку етносу в просторовому та часовому вимірах. Мова – могутній дар животворчої й невичерпної скарбниці, з якої ми черпаємо уявлення про світ, свою родину й увесь свій край. До скарбниці рідного слова кожне покоління привносить коштовності глибоких сердечних порухів, історичні події, вірування та погляди. Українська мова змістом, багатством, глибиною й різноманітністю переживань, відбитих у ній, красою й мелодійністю посідає одне з перших місць серед мов народів світу. Саме вона підтримує свідомість національної єдності українського народу, любов до Батьківщини й пошану до себе.