До 40-ї річниці створення української Громадської Групи сприяння виконання Гельсінських угод



cimg5835-1024x768У ВПУ №92 м. Сєвєродонецька 9 листопада відбулися заходи, присвячені 40-й річниці створення української Громадської Групи сприяння виконання Гельсінських угод.

Радянська реальність з її тотальним контролем громадської думки, невизнанням свободи слова, а найголовніше – непримиренним ставленням до будь-якої особистості, з одного боку стала символом неповаги до прав людини, а з іншого – породила рух на захист людської особистості й гідності.

Справжнім проривом суспільно-політичного життя радянської України стала поява Української гельсінської групи сприяння виконанню Гельсінських угод, як організації, здатної стояти на сторожі прав і свобод людини-громадянина. Микола Руденко, засновник УГГ, поклав на себе непосильну ношу не лише моніторингу порушень радянським керівництвом Заключного гельсінського акту, а й відстоювання інтересів українських громадських, політичних опозиційних діячів на міжнародній арені.

Саме про визначну роль УГГ у просуванні в Україні політичного плюралізму, визволенні політичних в’язнів та їх реабілітації говорили на тематичних лекціях учні 3 курсу ВПУ №92. Учні відзначили вагомий внесок Микола Руденка у становлення сучасної законодавчої бази по роботі із захистом прав і свобод та боротьби з фактами історичної фальсифікації.

Разом із третьокурсниками учні 2 курсу провели історичний марафон, під час якого змогли не лише презентувати відомих активістів УГГ, але й подискутувати щодо більш дієвих методів роботи діячів Української й аналогічної Російської груп сприяння виконання Гельсінських угод.

Діяльність УГГ є прикладом того, як знання законів може врятувати людині не лише світле ім’я, але й життя. Будемо сподіватися, що отриманий історичний досвід боротьби за право вважати себе Людиною буде наукою для недопущення подібних злочинів у майбутньому.