Діти з Луганщини відпочивали у Польщі



З 6 по 11 серпня 2017 року за програмою транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020, під патронатом Віце-Маршалоку Сенату Республіки Польща Марії Коц, 16 дітей та двоє педагогів з Луганської області здійснили незабутню подорож до Республіки Польща.         

Дорога до Польщі пролягала через столицю України місто Київ, де діти відвідали кондитерську фабрику «Рошен», ознайомилися з  виробництвом цукерок  і печива та отримали солодкі подарунки. Наступною зупинкою було славетне місто Левів, де на мандрівників чекала цікава екскурсія львівським трамвайчиком.

У Львові до делегації доєдналися ще одинадцять представників з Тернополя та  Львівщини.

Того ж дня українську делегацію гостинно зустрічали у Літній Академії міста Івоніч-Здруй Підкарпатського воєводства. Програма перебування була дуже пізнавальною, насиченою екскурсіями, подорожами та майстер-класами.

Молодь мала змогу ознайомитися з Центром спадщини скла і старою частиною міста Кросна. Незабутні враження залишилися від відвідування старовинного замку у заповіднику «Пшондкі», де діти мали майстер-клас з кераміки. А екскурсія до музею Шляхетської культури у Копитові поєднувалася з майстер-класом з випікання пряників. Вражаючою була поїздка до музею народної архітектури під відкритим небом в Саноку, де відвідувачі доторкнулися до витоків різнопланової культури польського народу. Далі дітей чекав неповторний круїз по водосховищу Соліна. Надовго запам’ятається нашим учням поїздка до Скансену Карпатська Троя, ігри та забави слов’ян.

В проекті крім української делегації брали участь представники Білорусі та Польщі. Для того, щоб краще пізнати особливості кожної країни, протягом трьох днів проходили інтеграційні вечори, де делегації презентували свою країну. Наша команда гідно представила Україну. Презентація супроводжувалася національними піснями, танцями, українськими віршами, відео, театралізованою виставою уривку поеми Т.Г.Шевченка «Катерина». Виступ завершився феєричним флешмобом з розгортанням українського пропора та співом всім відомої пісні «Червона рута». На згадку про Україну діти з Луганщини подарували дітям з Польщі та Білорусі жовтих та блакитних паперових голубків як символ миру. Натомість нові друзі написали побажання на сердечках, які будуть зберігатися в Рубіжанському міському Центрі туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді.

Завершився проект великою ватрою дружби, на якій були присутні керівники проекту та керівники воєводства. Луганчани висловили багато теплих слів на адресу організаторів проекту, вдячність за гостинний прийом. На згадку подарували чудові подарунки, виготовлені власноруч: оберіг ляльку-мотанку, булаву – як символ влади, мило ручної роботи та ще багато цікавих речей.

На зворотному шляху делегацію з Луганщини приїхав привітати голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин. Він вручив дітям на згадку про подорож пам’ятні сувеніри. На знак вдячності Анастасія Дуденко  подарувала власноруч написану картину, а Вадим Василевський – оберіг.

Проект завершився. Та приємні спогади про перебування на гостинній Польській землі залишаться у підлітків надовго. Та найголовніше – це нові друзі. Сподіваємося, що молодь трьох країн буде спілкуватися між собою, незважаючи на мовні та територіальні кордони.