Діти Новоайдарської школи-інтернату повернулися з відпочинку з Австрійської Республіки



Закінчилося спекотне літо, а разом з ним і довгоочікувані літні канікули. Тихо і непомітно якось настав вересень, і знову школа. Зустріч з друзями, однокласниками і спогади: як пройшло літо, хто де побував, як відпочив?

А ділитися враженнями про відпочинок багатьом дітям КЗ «Новоайдарська обласна загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів»  було про що.

Як і кожного року, влітку міжнародна гуманітарна організація «Глобал 2000», з якою співпрацює наш інтернат вже багато років, провела оздоровчу кампанію літнього відпочинку дітей  нашого закладу. Дві групи у складі 16 дітей відвідали Австрійську Республіку. Школярі проживали недалеко від міста Вельс, у селищі Вайценкірхен у багатоповерховому, добре обладнаному будинку. Доріс Вайгель та її родина, яка запросила дітей на відпочинок, мають невелику кінну ферму. Наші діти вчилися доглядати коней, купали їх, годували та, звичайно, вчилися  кінної їзди.

А Ви щось чули про Лінц? Напевно, ні. Попри те, що тут живе лише приблизно 190 000 жителів, він є третім найбільшим містом Австрії, після Відня і Граца. Вузькі, мощені бруківкою, закручені вулиці, яскраво розфарбовані будівлі, древні кріпосні стіни і затишна набережна. В цьому місті все дихає історією: середньовічна ратуша, широкі площі, незвичайні фонтани і майстерні склодувів. Поїздка по залізниці до гори Пестлінгберг, найкрутішої в Європі, занурила нас в середньовічну атмосферу стародавнього Риму. З висоти 250 метрів ми насолоджувалися прекрасним видом на місто і річку Дунай. Після прогулянки до верхів’я гори  ми потрапили  просто в «Грот казок», де ближче познайомилися з творчістю Андерсена, Братів Гримм, Шарля Перро, побачили інсталяції казок та отримали незабутні враження.

Під час екскурсії  до зоопарку «ZooSchmiding» діти зустрілися з кенгуру і левами, з носорогами і рожевими фламінго, з кумедними мавпочками та з іншими різними тваринами. Але “родзинкою” зоопарку стала жирафка, яка народилася напередодні нашої екскурсії. Учні  перейнялися проблемою охорони різних видів тварин, здобули нові знання та отримали задоволення від спілкування.

А скільки задоволення та вражень було у дітей від купання в гірському озері Монзей! Це озеро має форму місяця. На березі дуже багато різноманітних атракціонів, водяних гірок, батутів, на яких ми всі мали змогу кататися скільки завгодно.

Наостанок –  святковий концерт, який підготували наші вихованці для австрійських друзів. Звучали українські пісні, були веселі запальні танці, багато солодощів та гарного настрою.

З великою вдячністю ми говоримо «спасибі» організаторам поїздки – гуманітарній організації «Глобал 2000», яку очолює доктор Кристоф Отто та Марія Нейпер, всім небайдужим австрійським друзям, які змогли присвятити нам всій час, увагу та турботу.