Дітям Луганщини – якісне харчування



24 січня 2020 року в Луганській обласній державній адміністрації відбулася нарада «Про створення належних умов для безпечного харчування дітей в закладах освіти області».

Захід відбувся під головуванням заступник голови обласної державної адміністрації Катерини Безгинської, директора Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації Юрія Стецюка та начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області Ріти Холоденко, за участю заступників голів міських рад та райдержадміністрацій, головів селищних та сільських рад об’єднаних територіальних громад, керівників відділів (управлінь) освіти, спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби територіальних одиниць області та операторів ринку харчових продуктів, які надають послуги харчування в закладах освіти області.

Заступник голови Луганської обласної державної адміністрації Катерина Безгинська запропонувала обговорити питання впровадження  системи НACCP в закладах освіти області. Вона зазначила, що створення умов для забезпечення учнів закладів освіти раціональним та безпечним харчуванням є першочерговим завданням, яке надано Прем’єр-міністром України Олексієм Гончаруком за підсумками наради, що відбулася 25 жовтня 2019 року. З метою виконання зазначеного доручення Прем’єр-міністра України облдержадміністрацією розроблено Регіональний план заходів щодо створення належних умов для безпечного харчування дітей у закладах освіти на 2019-2022 роки, який затверджено відповідним розпорядженням голови обласної державної адміністрації – керівника військово-цивільної адміністрації від 14.11.2019 № 927.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області Ріта Холоденко проінформувала щодо механізмів впровадження в дію вимог Указу Президента України від 07.12.2019 № 894 «Про невідкладні заходи щодо покращення здоров’я дітей» та доручення Прем’єр міністра України № 37580/01-19 від 25.10.2019 з питань безпечності харчування в закладах дошкільної та загальної середньої освіти».

Директор Департаменту освіти та науки Луганської обласної державної адміністрації Юрій Стецюк доповів про результати моніторингових обстежень харчоблоків закладів освіти області, стан організації харчування, повідомив, що в 37 закладах освіти вже впроваджено постійно діючі процедури, засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).

Заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області Андрій Хорошко повідомив про особливості здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням харчового законодавства в закладах освіти.

Заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області Володимир Єсипов проінформував про санітарно-епідеміологічну ситуацію щодо гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь в області.

Досвідом роботи з питань впровадження системи НАССР поділилися директор Гірської обласної спеціальної школи Любов Маркова, начальник відділу освіти Лисичанської міської ради Тетяна Худоба, директор Привільського ліцею Привільської сільської ради Троїцького району Ірина Бєловол.

За результатами наради головам райдержадміністрацій, міських рад, об’єднаних територіальних громад було рекомендовано виділити кошти на ремонт та переоснащення харчоблоків в закладах освіти, відповідно до вимог харчового законодавства, та забезпечити впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) до грудня 2020 року.