«Екологічний десант» в лісах Кремінщини



nqfamXoiw3gЗ 18 по 25 серпня 2016 р. на базі комунального підприємства «Оздоровчо-туристичний центр «Лісова казка» Кремінського району Луганської області відбулася обласна оздоровча екологічна експедиція учнів-членів Луганської обласної малої академії наук учнівської молоді.

У ній взяло участь 10 учнів Луганщини: Білоус Владислава, Посохова Дар’я, Коваленко Аліна, Решетило Єва, Федоркова Антоніна (Кремінський район), Василенко Олег, Мохов Ернест, Тука Ян (Старобільський район), Скарга-Бандуров Ілля, Подоляка Марія (м. Рубіжне).

Gg6uQtjcy6cМетою експедиції було одержати практичні навички польових екологічних досліджень, закріпити теоретичні знання з екології, отримані учнями під час навчання в секції, зібрати екологічні матеріали, що є джерелом інформації для написання вихованцями МАН творчих робіт, а також виховати в учнів почуття патріотизму, любові до рідного краю, інтересу до його історії.  Об’єктом екологічних досліджень стали пам’ятки екології, що руйнуються силами природи  або діяльністю людини.

«Екологічний десант» (як назвали себе юні дослідники) прослухали лекції, присвячені ландшафтним особливостям Кремінських лісів, а також вимогам до виконання та захисту наукових робіт, яку провів координатор еколого-натуралістичного напряму в Луганській області при Національному еколого-натуралістичному  центрі учнівської молоді Яковлєв Володимир Опанасович. Методист КЗ «ЛОМАНУМ», керівник екологічної експедиції Буткова Людмила Сергіївна розповіла про особливості гідрологічного режиму поверхневих джерел цієї місцевості, подала методику визначення якості їх води, а також навчила учнів визначати екологічний стан території за допомогою методу анкетування. Було проведено екскурсію уздовж берега річки Красна та знайомство з її гідрологічними особливостями, вимірювання швидкості течії води, вивчення водних мешканців.

W_Tn3XmCJxoПід чає виїзної лекції до Інституту хімічних технологій ім. В. Даля діти  співпрацювали з кафедрою екології, а саме з Назаренко Оленою Семенівною, Куцькою Ніною Борисівною та керівником експедиції Фастовецькою Катериною Валеріївною. Учні дізналися про альтернативні джерела енергії та раціональне природокористування, роботу геодезичних  та метеорологічних інструментів, провели мікробіологічний аналіз зразків води, зібраних напередодні власноруч з річки Сіверський Донець та озера Підпісочного, де визначили наявність синьо-зелених водоростей  та деяких грам-позитивних організмів, а також роздивилися виставку мінералів та кам’яних порід.

Дуже ефективною виявилася співпраця МАНівців з робітниками Кремінського лісомисливського господарства Дудіною Вікторією Олександрівною, Андреєвим Володимиром Валерієвичем та Малько Володимиром Микитовичем. Діти  подорожували лісом та рекреаційними об’єктами околиць м. Кремінна та району р. Сіверський Донець, фотографували рослинні та тваринні об’єкти дослідження, вели журнали спостережень, а також побували на станції пожежогасіння, ознайомилися з системою протипожежної безпеки лісу та дізналися про систему відеоспостереження за лісовими масивами. Робітники лісомисливського господарства  поділися з учнями своїми знаннями з охорони та захисту флори і фауни Кремінських лісів, особливостями  поведінки диких тварин  та методами збереження їх популяції. Разом з ним та керівниками екологічної експедиції учні відвідали заповідне урочище «Дубовий гай», розсадники сосни кримської, звичайної та дуба, провели гідрологічний аналіз оз. Чернікове, побували в Мисливському будинку.

DSC_0198За цей тиждень хлопці й дівчата не тільки плідно попрацювали, а й добре відпочили, розширили свій світогляд, познайомилися й потоваришували одне з одним та зі старшими колегами. На дозвіллі юнацтво мало змогу проявити свої творчі здібності: керівники експедиції  підготували різноманітні творчі завдання, психологічні тренінги та спортивні ігри. Вразили своєю оригінальністю екологічні агітплакати, а особливо їх креативний захист. Найбільшою цікавинкою став гімн «екологічного десанту», написаний спільними зусиллями під патронатом керівників експедиції. «Ми запам’ятаємо його на все життя і будемо співати кожного разу при майбутніх зустрічах», – стверджують діти. Яскравим завершенням екологічної експедиції стало вручення сертифікатів усім її членам, а креативним підсумком – творчі звіти самих учнів про проведену роботу та відпочинок на базі «Лісової казки», кредом яких стало гумористичне висловлювання «Я еколог –  я  ТАК бачу!».

МАНівці повернулися додому з цінними знаннями та навичками, купою яскравих вражень і нових знайомств. Побажаємо всім учасникам екологічної експедиції подальших успіхів і досягнень у науково-дослідній роботі!