Екскурсія до Канева



Відзначення річниці перепоховання праху Тараса Григоровича Шевченка стало національною традицією. Щороку у травневі дні біля його могили в Каневі проходять богослужіння, сюди звідусіль їдуть люди вклонитися Кобзареві.

22 травня 2018 року 28 учнів-переможців Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка та Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика із різних куточків Луганщини були запрошені на одноденну екскурсію до м. Канева та м. Києва. Цю поїздку для дітей організував Злучений Український Американський Допомоговий Комітет (м. Філадельфія, США) та його філія у Києві.

Зранку учасники екскурсії прибули до Канева, сходами піднялися на Чернечу гору до пам’ятника Генію українського народу. Для дітей була організована екскурсія Національним музеєм  ім. Т. Шевченка, під час якої вони оглядали експозиції, декламували вірші, і на згадку про себе талановита молодь з Луганщини залишила музею власноруч зроблені подарунки. Згодом приєдналися до урочистої ходи і вшанували пам’ять великого Кобзаря покладанням квітів.

Продовженням екскурсії було знайомство з центром Києва: алея пам’яті Героям Небесної Сотні, Майдан Незалежності, Михайлівська та Софіївська площі, Золоті Ворота, національний музей «Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні». Екскурсія Києвом була цікавою й пізнавальною.

Ввечорі діти відвідали військову частину 3066 Управління Північно-територіального командування Національної гвардії. Вони мали змогу урочисто підняти державний прапор, для них продемонстрували види стрілецької зброї та сучасної бойової техніки, взяли участь у воєнізованій естафеті.

Луганські школярі дуже вдячні ЗУАДКу, особисто Вірі Дмитрівні Принько, голові ЗУАДКу в Україні, за цікаву подорож і надану можливість насолодитися пам’ятними місцями України.