Естафету фінального етапу конкурсу-захисту підхопили юні історики й мовознавці



З 20 по 25 квітня відбувся фінальний етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт юних науковців з напрямків історії та мовознавства, в якому взяли участь понад 200 юних дослідників з усієї України.  Цього року Луганщину представляли учні з Лисичанська та Сєвєродонецька.

Урочиста частина церемонії відкриття конкурсу розпочалася з вишуканого  музичного привітання композитора, засновника і директора фестивалю «Kyiv Contemporary Music Days» Альберта Саприкіна. Його виконання прелюдій і композицій відомих представників світової класичної музики, в тому числі і власних імпровізацій на білосніжному концертному роялі, було оцінене гучними оплесками учасників та гостей конкурсу-захисту. Привітати та побажати учасникам успіху прийшли директор Національного центру «Мала академія наук України», кандидат філософських наук Оксен Лісовий; директор Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Сергій Неділько і його заступник Дмитро Омельченко; член журі секції «Археологія», завідувач відділу археології доби енеоліту бронзи Інституту археології НАН України Віталій Отрощенко; член журі секції «Історія України», доцент кафедри методики викладання історії та суспільно-політичних дисциплін НПУ імені М. П. Драгоманова, кандидат історичних наук Ніна Загребельна і голова журі секції «Етнологія», заступник директора з наукової роботи Державного наукового центру захисту культурної спадщини від техногенних катастроф Олександр Васянович.

Як і зазвичай, конкурс складався з трьох етапів: заочного оцінювання науково-дослідницьких робіт, оцінювання навчальних досягнень з базової дисципліни та самого захисту науково-дослідницьких робіт.

Луганську область у фіналі конкурсу-захисту представляли 3 юних мовознавців і 1 історик:

  • Макушева Валерія, учениця 10 класу Лисичанської багатопрофільної гімназії (секція «Англійська мова»);
  • Шанталій Кристина, учениця 11 класу середньої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 5 м. Сєвєродонецька (секція «Українська мова»);
  • Яіцька Генрієтта, учениця 11 класу Лисичанської багатопрофільної гімназії (секція «Французька мова»);
  • Кудінов Михайло, учень 11 класу Білолуцької гімназії Новопсковської районної ради (секція «Історичне краєзнавство»).

За підсумками конкурсузахисту диплом ІІІ ступеня отримала Яіцька Генрієтта з науководослідницькою роботою «Сучасний стан та тенденції розвитку орфоепічної норми французької мови», набравши 77,5 б.

Під час закриття гарні побажання і конструктивні поради молодим науковцям лунали від державного секретаря МОН України Павла Полянського; директора Інституту історії України НАН України, академіка Валерія Смолія; директора Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Сергія Неділька; ректора Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка, президента Полтавського територіального відділення МАН Володимира Онищенка; заступника аташе з питань культури Посольства США в Україні Мохамеда Мотівали, секретаря Асоціації іспаністів України Катерини Рябченко, а також членів журі та почесних гостей конкурсу.

Багато років працюю з Малою академією наук і підтримую її діяльність. Хочу вас запевнити, що ми продовжимо з вами працювати – розраховуйте на нас. Будемо підтримувати вас у розвитку науки в її широкому розумінні. Україна як нація має дуже довгу і велику історію, але як держава її історія досить коротенька. Саме ваша генерація стане тим фундаментом, на якому буде збудована українська державність, – переконана Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні Ізабель Дюмон, яка також завітала на закриття разом із першим радником посольства Франції в Україні Паскалем Сліванські.

НЦ «МАНУ» нагородив нашу переможницю медаллю та цінним подарунком. Завершилися урочистості прослуховуванням виступу тріо бандуристок, чиї пісні й емоційне виконання гімну України заслужили найвищу оцінку вдячної аудиторії. А наші учні повернулися додому з яскравими враженнями, новими знайомствами та здобутим цінним досвідом у науковій діяльності.