Е-навчання: Лисичанська багатопрофільна гімназія ділиться досвідом



1Де новатор – там і зміни, де інновації – там і успіх.

Під таким гаслом відповідно до плану роботи Луганського ОІППО 22 квітня 2016 року пройшов обласний науково-практичний семінар для інноваційних закладів освіти Луганської області «Експрес-панорама педагогічної майстерності за темою «Робота педагогічного колективу щодо створення іміджу креативного освітнього закладу засобами електронного навчання» на базі Лисичанської багатопрофільної гімназії.

Лисичанська багатопрофільна гімназія – експериментальний навчальний заклад, який бере участь у дослідно-експериментальній роботі регіонального рівня за темою «Управлінські та педагогічні технології забезпечення особистого успіху в освітньому просторі Лисичанської багатопрофільної гімназії» (науковий керівник: Сорочан Т. М., доктор пед. наук, професор кафедри філософії освіти дорослих Університету менеджменту освіти НАПН України) та дослідно-експериментальній роботі всеукраїнського рівня за темою «Науково-методичні засади впровадження вітчизняної моделі медіаосвіти в навчально-виховний процес загальноосвітніх навчальних закладів України» (науковий керівник: Найдьонова Л. А., доктор психологічних наук, старший науковий співробітник Інституту соціальної та політичної психології національної академії педагогічних наук України).

Напрями експериментальної роботи (впровадження інноваційних методик управління навчальним закладом, підвищення професійного росту та педагогічної майстерності вчителів, впровадження інноваційних, інтерактивних, педагогічних та інформаційно-комунікаційних технологій у навчальний процес; створення комфортних умов для зростання ефективності навчально-виховного процесу; формування позитивного іміджу гімназії, налагодження й розвиток взаємозв’язків з різними соціальними партнерами) було висвітлено на обласному науково-практичному семінарі.

2Учасників заходу привітали Тетяна Ткачова, заступник директора Департаменту – начальник управління освіти і науки, в. о. директора; Ольга Касьянова, проректор з наукової роботи ЛОІППО; Тетяна Худоба, начальник відділу освіти Лисичанської міськради; Євгенія Карпова, завідувач Лисичанського методичного центру, Світлана Бєлуха, директор Лисичанської гімназії.

Участь у роботі обласного науково-практичного семінару взяли завідувачі міських (районних) кабінетів (центрів), директори, заступники директорів з навчально-виховної роботи ЗНЗ з 11 міст та районів Луганської області (Лисичанська, Рубіжаного, Сєвєродонецька, а також Білокуракинського, Новоайдарського, Новопсковського,  Попаснянського, Сватівського, Старобільського, Кремінського, Станично-Луганського районів). До гімназії завітала делегація представників Луганського ОІППО: Касьянова О. В., проректор з наукової роботи; Мартинова В. П., методист кафедри управління освітою; Буряк О. О., завідувач кафедри природничо-наукових дисциплін та методики їх викладання; Кечик О. О., старший викладач кафедри природничо-наукових дисциплін та методики їх викладання; Коваленко Я. В., методист кафедри природничо-наукових дисциплін та методики їх викладання; Лисенко Н. І., методист кафедри природничо-наукових дисциплін та методики їх викладання; Саранов С. В., доцент кафедри соціально-гуманітарних дисциплін та методики їх викладання; Колодяжна В. Є., методист кафедри соціально-гуманітарних дисциплін та методики їх викладання.

4Бєлуха Світлана Василівна, директор Лисичанської багатопрофільної гімназії, презентувала діяльність свого навчального закладу.

Цікаво пройшла презентація досвіду впровадження Е-навчання предметними кафедрами Лисичанської гімназії на платформі MOODL.

     

5Так, кафедра української філології провела скайп-тренінг; презентувала використання онлайн-сервісів для перевірки знань учнів з української мови та використання медіаресурсів для формування творчої мисленнєвої діяльності на уроках української літератури.

6Педагоги, які представляли фізико-математичну кафедру, розповіли про розвиток інтересу до вивчення фізики за допомогою електронного навчання та про можливості електронних засобів для диференціації та індивідуалізації навчання.

Кафедра суспільних дисциплін акцентувала увагу присутніх на розвитку критичного мислення учнів засобами медіатворчості; на формуванні історичних компететностей учнів засобами ІКТ; на використанні електронних засобів навчання на практичних заняттях інтегрованого курсу «Всесвітня історія. Історія України».

Освітяни з кафедри природничих дисциплін розповіли про моделювання хімічного експерименту мультимедійними засобами; про використання ІКТ на уроках географії та біології.

Представники кафедри математикита інформатики доповіли про набір засобів та методів інтеграції математики та інформатики. Учні презентували варіанти тестів, які вони створюють до кожного уроку для перевірки своїх знань. Цікаво було побачити хвилинку релаксації з використанням геометричних фігур у повсякденному житті людини, якою було замінено звичайну фізкультхвилинку.

9Кафедра іноземних мов підготувала матеріали на тему використання інтерактивних тестів при підготовці до ЗНО, відеопроектів на уроках англійської; інтернет-мосту «Лисичанськ – Париж» та медіаколекції на уроках французької; дистанційного навчання.

10Підбила підсумки семінару Вікторія Щеглакова, заступник директора з навчально-виховної роботи Лисичанської багатопрофільної гімназії, яка розповіла про інноваційний контекст роботи навчального закладу з формування навичок Е-навчання як однієї з головних складових медіакультури та необхідної життєвої компетентності сучасної людини.

В кінці заходу присутні змогли обмінятися своїми думками та враженнями від побаченого.

Зустріч з педагогічним колективом Лисичанської багатопрофільної гімназії не залишила байдужими нікого. А на добру згадку про цей цікавий захід кожен із учасників семінару отримав у подарунок фірмову кружку із світлиною гімназії.

Кожен з учасників семінару вирушав з бажанням залучити свої колективи до інноваційної діяльності, у результаті якої підвищується педагогічна майстерність учителів, результативність навчально-виховного процесу.