Загальнодержавний День відкритих дверей на Луганщині



1 червня 2018 року у трьох містах України: Маріуполі, Херсоні та Сєвєродонецьку проходив Загальнодержавний День відкритих дверей закладів вищої освіти, на базі яких створені освітні центри «Донбас –Україна».

У місті Сєвєродонецьку захід відбувся в приміщенні Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля за участі заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Гримчака Юрія Миколайовича, виконуючого обов’язки заступника директора департаменту вищої освіти – начальника відділу інформаційно-аналітичної роботи Міністерства освіти і науки України Ручки Дмитра Борисовича, заступника голови Луганської обласної державної адміністрації з питань соціальної та гуманітарної сфери Лішик Ольги Петрівни,  директора Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації Стецюка Юрія Вікторовича, представників закладів вищої освіти області, засобів масової інформації, учнів закладів освіти області з числа внутрішньо переміщених осіб та окупованих  територій.

Відкриваючи захід, Лішик О.П. наголосила на  тому, що відповідно до законодавства України особи, місцем проживання яких є тимчасово окупована представниками незаконних збройних формувань територія або територія на лінії розмежування, мають право отримати документ про повну загальну середню освіту за спрощеною процедурою на базі освітніх центрів «Донбас – Україна» та вступити на обрану спеціальність до закладу вищої освіти в Луганській області без сертифікатів ЗНО за результатами вступних іспитів.

Стецюк Ю.В. поінформував учасників Дня відкритих дверей про те, що на базі  університетів та коледжів області вже третій рік поспіль працюють освітні центри «Донбас – Україна», які надають консультативну допомогу, приймають заяви від таких випускників шкіл на проходження річного оцінювання та державної підсумкової атестації для здобуття документа про базову та/або повну загальну середню освіту з подальшим вступом за спрощеною системою на навчання у закладі вищої освіти чи професійному ліцеї.

Зокрема, у 2016 та 2017 роках в області працювало 8 освітніх центрів «Донбас – Україна» на базі закладів вищої освіти, а з 4 червня 2018 року в області розпочне роботу ще один освітній центр в Старобільському районі, який відкрито на базі Старобільського технікуму Луганського національного аграрного університету.

Ручка Д.Б. зауважив, що робота освітніх центрів має дуже велике значення для всіх українських випускників, незалежно від місця їх навчання, та забезпечує рівні права на здобуття освіти випускникам з окупованих територій та тих населених пунктів, у яких через воєнні дії ускладнено або зовсім немає можливості отримати документ про освіту державного зразка.

Гримчак Ю.М. висловив упевненість, що загальнодержавне сприяння у справі залучення на навчання в українських вишах випускників шкіл, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях Луганщини та біля лінії зіткнення, та консолідовані зусилля центральної та місцевої виконавчої влади, педагогів, громадськості вкрай важливі, в першу чергу, для забезпечення економіки та соціальної сфери Луганщини фахівцями відповідного рівня. До того ж, це відкриває широкі можливості для навчання, працевлаштування й загалом для мирного життя в Україні абітурієнтам з окупованих територій, що дозволить у майбутньому успішно реінтегрувати їх у наш правовий та соціальний простір. А це є важливим аспектом у політичному процесі відновлення єдиної України.

Під час заходу власні наукові досягнення, переваги навчання, високий рівень організації навчальної діяльності та соціального забезпечення  презентували 10 закладів вищої освіти області, на базі яких працюватимуть освітні центри «Донбас – Україна» цього року.

Абітурієнти змогли отримати вичерпну інформацію про особливості роботи освітніх центрів, проходження процедури річного оцінювання та загалом вступну кампанію в закладах вищої освіти області.

Підсумовуючи захід, Стецюк Ю.В., директор Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації, запевнив, що учнів з тимчасово окупованих територій з нетерпінням чекатимуть у освітніх центрах «Донбас – Україна», звернувшись до них: «Дорогі друзі, шановні наші співвітчизники! Пам’ятайте, що ви потрібні Україні, а Україна потрібна вам!»