Закарпаття вітає мистецтвознавців



Цьогоріч  з 3 по 10 липня 20 учнів – учасників конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН – приймав Ужгород у літній науковій школі з мистецтвознавства. 

Луганську область представляла Рубаненко Маргарита, учениця 11 класу Попаснянської гімназії № 20 Попаснянської районної ради, неодноразова переможниця різноманітних конкурсів.

Програма школи була наповнена лекціями про закарпатське живописне та декоративно-ужиткове мистецтво, майстер-класами з китайського живопису гохуа, орігамі, виготовленням творів гончарного мистецтва, заняттями з хореографії та розвитку комунікативних навичок і навчально-пізнавальними екскурсіями.

Протягом тижня учасники школи відвідали майстер-класи з живопису, МАНівці малювали людське обличчя і знайомилися з технікою традиційного китайського живопису – гохуа, у якій зображення наносять на шовк або папір тушшю і водяними фарбами, спробували учні себе і в граттажі – це спосіб виконання малюнка шляхом процарапування гострим інструментом паперу чи картону,  залитих тушшю або чорною гуашшю. Твори, виконані в техніці граттаж, вирізняються контрастом білих ліній малюнка і чорного фону і схожі на гравюри.

Доторкнутися до ще одного виду східного мистецтва школярі мали нагоду на майстер-класі з орігамі.  

На заняттях з гончарства ліпили мандалу – сакральний символ, оберіг у вигляді кола з рисунками, кожен з яких щось символізує.  

Ознайомили учнів і з хореографією та піснями Закарпаття, при цьому школярі не споглядали ці культурні дійства, а самі танцювали і співали.

Закріпити теорію про живопис учасники школи мали змогу екскурсіями до художнього музею імені Йосипа Бокшая. Прогулялися школярі Ужгородським, Мукачівським (він же Паланок), Чинадіївським замком, відомим як «Сент-Міклош», та Палацом Шенборнів.

Маргарита Рубаненко, учасниця від Луганської області, так висловила свої враженя:

Літня школа Малої академії наук напрямку мистецтвознавства цього року здивовувала і захоплювала. Мені дуже сподобались майстер-класи, де навчили працювати  з глиною, папером та аквареллю. Запам’яталися викладачі, що зрозуміло пояснювали і щиро з нами спілкувалися. Незабутню атмосферу створювали як вони, так і самі підлітки, учасники літньої школи, які  добре потоваришували за тиждень. Та, звісно, ми відвідали замки, якими так славиться Закарпаття. У супроводі цікавих історій від екскурсоводів нам вдалося відчути себе майже учасниками подій різних епох. Було надзвичайно приємно побачити результати своєї тижневої праці на виставці. Цікавим завершенням тижня став виступ “Хореї козацької”, що закінчився майстер-класом з танцю від соліста гурту Тараса Компаніченка. Це стало яскравим фіналом  школи з мистецтвознавства і показало нашу згуртованість. Хочу подякувати усім організаторам школи та викладачам, бо без них ми не дізналася б стільки нового і цікавого про тонкощі мистецтва.