Закриття ХХІІ обласного конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Луганської малої академії наук учнівської молоді



DSC_029725 лютого 2016 року на базі Сєвєродонецької міської дитячої музичної школи № 1 відбулася зустріч адміністрації Луганської обласної державної адміністрації з переможцями ХХІІ обласного конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН та відкриття музейної експозиції «Народна війна».

В цей святковий день у залі зібралося більш ніж 200 учнів-членів Луганської обласної малої академії наук їх педагогів, наукових керівників та гостей з 9 міст та районів Луганщини. 

DSC_0341Привітати переможців прийшли заступник голови Луганської обласної державної адміністрації з питань соціальної та гуманітарної сфери Лішик Ольга Петрівна, заступник директора Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації – начальник управління освіти та науки Ткачова Тетяна Миколаївна, директор Національного центру «Мала академія наук України», лауреат Державної премії в галузі освіти, кандидат філософських наук – Лісовий Оксен Васильович.

Лішик О.П. підкреслила, що в такий складний час для нашої області і країни в цілому, турбота про виховання талановитої учнівської молоді – одне з пріоритетних напрямків роботи Луганської обласної державної адміністрації. Саме учні, що сидять сьогодні у залі – це майбутнє нашої держави, нової держави, яку вони мають активно розбудовувати, підкреслила заступник керівника області.

DSC_0348Також привітав юних манівців Луганщини директор Національного центру «Мала академія наук України» – Лісовий Оксен Васильович. Він сказав, що для манівців характерні такі риси, як розум, допитливість, не аби яке терпіння та наполегливість. Юні науковці – це діти, які здатні відмовитися від певних принад сучасного світу заради своєї дослідницької роботи. Манівці – це майбутня еліта України.

Оксен Васильович підкреслив, що багато зусиль для розвитку манівського руху в нашій області прикладають педагоги, які працюють з юними обдаруваннями. Висловлюючи подяку педагогам, Лісовий О.В. нагородив Подяками Почесного голови Малої академії наук України та Голови Академії наук України педагогів та окремі педагогічні колективи навчальних закладів Луганської області.

DSC_0395Приєдналась до привітань і виконуюча обов’язки директора Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації Ткачова Т.М., яка підкреслила, що кожен, хто приходить в малу академію з жагою до знань, обов’язково буде щиро винагородженні, тому що Луганська обласна академія наук учнівської молоді – це реальний шанс стати успішним, затребуваним, домогтися своєї заповітної мрії. Тетяна Миколаївна нагородила переможців конкурсу грамотами Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації та цінними подарунками.

У залі пролунали імена переможців конкурсу, які з гідністю довели, що їх знання є ґрунтовними, а наукові дослідження є хоч й невеликим, але все ж таки внеском в справжню науку: 28 переможців у 21 секціях, серед яких найкращі результати отримали:

  • Верещак Анастасія, учениця 11 класу Біловодської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. у секції «Історія України»;
  • Прокаєва Анастасія, учениця 11 класу комунального закладу «Навчально-виховний комплекс школа І-ІІ ступенів-ліцей Гарант» м. Лисичанська у секції «Філософія»;
  • Нагорна Анастасія, учениця 11 класу Сєвєродонецької гуманітарно-естетичної гімназії у секції «Українська мова»;
  • Щеглаков Іван, учень 10 класу Лисичанської багатопрофільної гімназії у секції «Правознавство»;
  • Юшина Альона, учениця 10 класу Лисичанського багатопрофільний ліцей у секції «Російська мова»;
  • Клименко Марія, учениця 11 класу Вишневської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. Старобільського району, вихованка Очно-заочної школи Луганської МАН у секції «Українська література».

DSC_0425Проректор з науково-методичної роботи Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Жерліцин С. О. відзначив, що серед науково-дослідницьких робіт на себе звертають увагу і такі, що піднімають соціальні питання регіону. Так, робота Ващук Єлизавета, яка розкриває проблематику безпритульних собак у м. Лисичанську отримала грамоту Луганського ІППО та спеціальний приз. Сергій Олександрович побажав юним науковцям успіхів та наснаги на обраному шляху.

DSC_0467Перед зібранням виступила і директор комунального закладу «Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді», яка привітала присутніх зі святом, подякувала за підтримку малої академії наук на Луганщини Національний центр «Малу академію наук», Луганську обласну державну адміністрацію та Департамент освіти і науки Луганської обласної адміністрації. Олена Юріївна нагородила подяками наукових керівників, вихованці яких стали переможцями ХХІІ обласного конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН.

Круцик Роман Миколайович – Почесний Голова Київського товариства «Меморіал», ознайомив присутніх з виставкою «Народна війна», двадцять дев’ять стендів якої розкривають близько 70 тис. досі не відомих науковцям сторінок архівних документів періоду історії України з 1917 по 1945 рік. Цю пересувну виставку було передано Луганській обласній малій академії наук України і в подальшому вона буде представлена у всіх містах та районах Луганщини з метою ознайомлення з нею учнівської молоді області.

DSC_0374Протягом усього заходу переможців та присутніх вітали своїм виступом Заслужений артист України Тарас Компаніченко та гурт «Хорея Козацька». Творчість гурту широковідома в Україні. Репертуар артистів – це стародавня музика, козацькі пісні різних історичних періодів, пісні учасників визвольного руху. Спів учасників гурту зачарував присутніх.

Завершився обласний етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких та науково-технічних робіт, наступний крок – це захист робіт на Всеукраїнському рівні. У тих, хто представлятиме Луганщину на цьому рівні, довга дорога, і як кажуть на сході: «Дорогу здолає той, хто йде». І головне на цьому шляху – не зупинятися.

Бажаємо Вам у майбутньому нових звершень і відкриттів за для слави нашої рідної країни.