За незабутніми спогадами до Німеччини…



На запрошення Червоного Хреста Баварії і при активній участі Товариства Червоного Хреста України, Луганської обласної організації Товариства Червоного Хреста та Департаменту освіти і науки Луганської обласної військово-цивільної адміністрації 20 дітей нашої області, які постраждали внаслідок бойових дій, мали можливість відвідати Федеративну Республіку Німеччину з метою реабілітації.

Діти проживали в літньому таборі «Gschwender Hof», який розташований в Баварських Альпах в місті Імменштадт, на відстані приблизно 140 км від Мюнхена.

Великій подорожі до Німеччини передувала кропітка підготовча робота Національного Комітету товариства Червоного Хреста України та Луганської обласної організації Товариства Червоного Хреста. Керівником групи дітей і кураторів було призначено провідного спеціаліста відділу розшуку НК ТЧХУ Тавровську Людмилу Борисівну.

12

Виїзд до Києва групи Луганської області відбувся 22 вересня поїздом 532Д. 23.08 о 09.40 наша група прибула в м. Київ, де нас зустрічала Тавровська Людмила Борисівна. Саме в цей день в Україні святкували День державного прапора-офіційне свято. Бо, наш прапор – це живий свідок перемог і невдач – невдач, без яких не буває, на жаль, жодна війна… Наш державний прапор – пароль, за яким знати, хто у нас свій, а хто чужий, наш священний оберіг, знак нашої єдності і перемоги. Залишивши речі у хостелі «ZIG-ZAG», який став стартовим майданчиком для активного відпочинку дітей, всі відправилися взяти участь у масових заходах з цього приводу. МОО «Луганское землячество» допомогло організувати та провести екскурсії до НСК «Олімпійський», виставку-музей братів Кличків та переглянути два чудових фільми у  Київському планетарії.

345

Переліт до Німеччини здійснювався 24.08.2015 р. рейсом Київ-Мюнхен LH2547 о 06.40 ранку, у святковий для кожного українця день – День Незалежності України, тому всі учасники групи підготувалися заздалегідь про зовнішній вигляд.  

Федеративна Республіка Німеччини зустріла дітей яскравим сонцем, свіжим повітрям та великою кількістю зустрічаючих. Перше знайомство з Німеччиною відбулося в місті Мюнхен.

6

Сама подорож проходила в період з 24 серпня по 07 вересня 2015 року. Весь час перебування в Німеччині діти були оточені щирою турботою та увагою з боку наших німецьких друзів. Кожен день був насичений цікавими подіями, знайомством з прекрасною природою БаваріЇ, з її чудовими людьми і багатою культурою.

Пам’ятними подіями цієї поїздки стали екскурсії в Каньйон привидів Leutaschklamm, на гору Небельхорн(2224м) і у всесвітньо відомий замок Нойшванштайн.

789

Відмінним уроком взаємодопомоги та роботи в команді став «Тур пригод», під час якого діти ознайомилися з навичкам виживання в живій природі. Так само у них була чудова можливість скористатися теплом останніх літніх днів на березі прекрасного озера Гросер-Альпзе.

10Багато корисного діти дізналися і під час відвідування регіонального відділення Повітряно-рятувальної служби Червоного Хреста Німеччини. Але найважливішим і самим емоційним пунктом програми перебування, безсумнівно, став день 29 серпня. У цей день власники парку розваг «Скайлайн» подружжя Левенталь люб’язно запросили наших дітей відвідати це казкове місце абсолютно безкоштовно. Тут же відбулася зустріч з Президентом Баварських Законодавчих зборів пані Барбарою Штамм, на якій був присутній консул України в Баварії пан Вадим Костюк. Дуже зворушливими моментами цієї зустрічі стали виконання дітьми Гімну України та вручення ними форменого кашкету табору зі словами подяки за організацію такого чудового відпочинку.

1112

І ще одним символічним моментом став День національної кухні України, який ми в знак вдячності приймаючій стороні провели напередодні повернення додому. І діти, і супроводжуючі з величезним задоволенням приготували і пригостили волонтерів Червоного Хреста Баварії і господарів табору українським борщем і варениками, а також запросили їх відвідати нашу улюблену Батьківщину.

Наприкінці зарубіжної подорожі кожна дитина отримала у подарунок фірмовий одяг та з новими враженнями, пречудовими емоціями від знайомства покинули дбайливу, привітну, чарівну Німеччину.

07 вересня о 22.15 наша група прибула рейсом Мюнхен-Київ, де на нас знов чекав комфортний автобус, а далі – хостел «ZIG-ZAG». Вже зранку 08.09.2015 була продумана  насичена екскурсійна програма: 6-годинна екскурсія сучасним містом, відвідування «Осеаn Plaza», обід та вечеря в ресторані «Пузата хата». Також Луганська делегація не забула проводити на потяг своїх нових донецьких друзів, з якими встигли дуже гарно потоваришувати у Німеччині.

13

Увечері, 08.09.2015 р., група Луганської обласної організації покинула м. Київ. 09.09.2015 р. представники  Луганської обласної організації Товариства Червоного Хреста та Луганської обласної військово-цивільної адміністрації разом з телерепортерами зустріли їх на Рубіжанському Ж/Д вокзалі.

Можна з упевненістю сказати, що мета даного проекту була досягнута: діти отримали так необхідні їм зараз дні абсолютного спокою і радості. І вони побачили, що в спілкуванні потрібніше і приємніше будувати мости, а не стіни. Комуникативні вправи та різні види соціалізації забезпечили потреби наших вихованців в неформальному спілкуванні, самоствердженні серед однолітків та дорослих.

У цей скрутний для всієї країни час реалізація даного проекту стала важливим заходом у розвитку співробітництва та практичною допомогою дітям Луганщини.

Від імені учасників подорожі висловлюємо щиру вдячність всім, хто приймав участь у її організації, особливо панові Гюнтеру Гайгеру, Містеру Клайтеру та пані Людмилі Тавровській, за прекрасні, незабутні враження.

Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю!

Слава Україні!