«ЗБАГАТИТЬСЯ КРАСОЮ ДУША І ЗАГОЇТЬ СКРИВАВЛЕНІ РАНИ»



На запрошення громадської організації «Горизонт-17» м. Чернігова делегація Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства з 11 по 15 квітня 2018 року взяла участь у спільному проекті «Збагатиться красою душа і загоїть скривавлені рани» за Програмою національних обмінів. Проект був організований з метою сприяння соціальній інтеграції молоді на міжрегіональному рівні, налагодженню партнерських стосунків між молоддю м. Сєвєродонецька Луганської області та м. Чернігів і обміну досвідом в галузі народних ремесел. Луганську область у м. Чернігів представляли: Куценко Вікторія Олегівна – методист, керівник гуртків Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства, Легостаєв Микита, Ліпартія Георгій, Носич Марина, Носич Катерина, вихованці гуртків «Юні етнографи» та «Школа екскурсоводів» ЛОЦДЮТК.

В рамках проекту було багато зустрічей з майстрами народних ремесел, громадськими активістами, волонтерами, учнівською молоддю, вихованцями студій і гуртків народного декоративно-прикладного мистецтва та проведені майстер-класи з обміну досвідом в галузі народних ремесел.

Запам’яталась зустріч з майстринею м. Чернігова Ольгою Геннадіївною Черешко, яка розповіла про вироби місцевих народних майстринь-лялькарок, познайомила з традиційними ляльками-мотанками місцевих лялькарок Голуб Анжеліки та Антішко Марини.

Змістовним і цікавим було спілкування з майстринею Качан Світланою Володимирівною, що відбулася у Комунальному позашкільному навчальному закладі Будинок школяра Чернігівської районної ради Чернігівської області (с.Киїнка Чернігівського району), під час якої гуртківці дізналися про ляльки-мотанки, притаманні саме Чернігівському району. Обмінюючись досвідом з техніки виготовлення ляльок, розповідаючи про обрядові дії, в яких використовуються деякі ляльки, вихованці збагатилися знаннями з етнографії та побачили спільне коріння українських обрядів та традицій.

Дружньою і теплою була зустріч вихованців ЛОЦДЮТК з учнями 7 класу Киїнської ЗОШ I-III ступенів, де діти познайомилися, розповіли про свої гуртки та захоплення, обмінялися сувенірами та загадали спільне бажання – просте і по-дитячому щире – МИР на нашій землі.

Велике враження залишило відвідування Чернігівського обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв, саме цей заклад в області є одним з провідних носіїв збереження та розвитку української культури, реалізації політики в галузі народної творчості і культурно-дозвіллєвої діяльності. Тут відбулася зустріч з майстринями, які показали колекцію чернігівських ляльок-мотанок, виготовлених гуртківцями Центру народних ремесел для дітей.

На базі Чернігівського обласного молодіжного центру гуртківці Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства поспілкувалися з юними чернігівчанами та розповіли їм про Луганську область, про м. Сєвєродонецьк та провели майстер-клас з виготовлення весняних обрядових та оберегових ляльок-мотанок Мартиничок. Від імені Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства директору Симоновій Ірині Юріївні вручений символічний подарунок у вигляді фотоколажу з пам’ятками Луганщини та надписом: «Луганщина у нас одна, а Україна в нас єдина!»

Серед зустрічей з громадськими активістами міста хочеться відзначити зустріч з Ясенчуком Олександром Анатолійовичем, директором Культурно-мистецького центру «Інтермеццо», представником Благодійного фонду «Захистимо Україну», який вручив учасникам делегації подарунки на згадку про зустріч.

Для делегації з Луганщини була організована екскурсія давнім містом Черніговом та оглядова екскурсія найдавнішою частиною міста – Чернігівським дитинцем. Також юні краєзнавці відвідали вистави у Чернігівському обласному музично-драматичному театр та Чернігівському обласному молодіжному театрі.

Повертаючись до Сєверодонецька через столицю України – м. Київ, вихованці ЛОЦДЮТК відвідали Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара», Національний музей українського народного декоративного мистецтва на території Києво-Печерської Лаври, побувати біля пам’ятника Голодомору та Золотих воріт.

Перебування в давньому місті Чернігові збагатило гуртківців знаннями з історії, етнографії, культури, залишило багато приємних вражень від екскурсій та яскравих спогадів від зустрічей з майстрами народних ремесел, громадськими активістами, волонтерами, учнівською молоддю. Участь у проекті дозволила пізнати велич своєї країни, її багатовікової культури, відчути єдиність родини українців з різних регіонів і дружні стосунки, бачити та планувати спільне майбутнє.

Луганський обласний центр дитячо-юнацького туризму і краєзнавства висловлює велику подяку представнику громадської організації «Горизонт-17» Богдані Миколаївні Короваєвій, яка запросила до участі в цьому важливому Проекті, що реалізувався за підтримки Програми національних обмінів і фінансується Європейським Союзом та Національним фондом підтримки демократії.

  Більше фото на сторінці у фейсбуці: https://www.facebook.com/osvitaloda