Змагання юних рятувальників «ШКОЛА БЕЗПЕКИ»



18-19 жовтня 2018 року у м.Сєвєродонецьку Луганської області на навчально-тренувальному полігоні аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС України у Луганській області відбувся обласний етап Всеукраїнського збору-змагань юних рятувальників «ШКОЛА БЕЗПЕКИ». Метою збору-змагань юних рятувальників є формування й розвиток у дітей та підлітків життєвих навичок щодо виживання в екстремальних ситуаціях, знань і умінь стосовно поведінки в умовах дії шкідливих та небезпечних факторів, популяризації здорового способу життя, пропаганди професії рятувальника, поширення та розвиток в Луганській області Всеукраїнського громадського дитячого руху «Школа безпеки» .

У зборі-змаганнях взяли участь 10 команд з 7 міст та районів Луганської області, які вдосконалювали свої навички та вміння щодо виживання в екстремальних ситуаціях, надання само- та взаємодопомоги, запобігання можливих надзвичайних ситуацій.

Організаторами заходу стали: Департамент освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації, управління з питань цивільного захисту Луганської обласної державної адміністрації, Головне управління ДСНС України у Луганській області, управління молоді та спорту Луганської обласної державної адміністрації, Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Луганської області, Луганське відділення Всеукраїнського громадського дитячого руху «Школа безпеки», Луганська обласна організація Товариства Червоного Хреста, Головне управління Національної поліції в Луганській області та Луганський обласний центр дитячо-юнацького туризму і краєзнавства.

Під час урочистого відкриття Юрій Стецюк, директор Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації, привітав учасників з початком змагань і підкреслив, що в Луганській області відроджується традиція проведення обласних зборів-змагань юних рятувальників Всеукраїнського громадського руху «Школа безпеки» та побажав успіхів всім учасникам заходу.

Володимир Мирошниченко, начальник управління з питань цивільного захисту Луганської обласної державної адміністрації зазначив, що команди Луганської області завжди гідно виступали на всеукраїнському та міжнародному рівнях змагань юних рятувальників «Школи безпеки» і побажав командам вдалого виступу.

Микола Горохов, перший заступник начальника Головного управління ДСНС України у Луганській області, побажав учасникам заходу результативних виступів у різних видах змагань і приємного перебування на навчально-тренувальному полігоні аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС України у Луганській області.

Для учасників змагань члени збірної команди спортсменів ГУ ДСНС України у Луганській області підготували показовий виступ етапу змагань «Найсильніший пожежний рятувальник», а водолази-рятувальники продемонстрували особливості рятування потерпілого на воді. Також для учнів було запропоновано виставка піротехнічної техніки піротехнічного відділення Частини піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування аварійно-рятувальногозагону спеціального призначення Головного управління ДСНС України у Луганській області.

До програми змагань увійшли змагання на дистанціях: «Аварійно-рятувальні роботи у зоні пожежі», «Аварійно-рятувальні роботи у зоні хімічного або радіаційного забруднення», «Аварійно-рятувальні роботи на висотній будівлі» та конкурс «Надання домедичної допомоги».

На найскладніій дистації «Аварійно-рятувальні роботи на висотній будівлі» І місце посіла команда міста Рубіжного, ІІ місце – команда міста Сєвєродонецька, а ІІІ місце – команда м. Щастя Новоайдарського району.

На дистації «Аварійно-рятувальні роботи у зоні пожежі» найкращою виявилась команда міста Сєвєродонецька, ІІ місце посіла команда Міловського району, а ІІІ місце посіла команда міста Рубіжного.

На дистанції «Аварійно-рятувальні роботи у зоні хімічного або радіаційного забруднення» І місце посіла команда міста Сєвєродонецька, ІІ й ІІІ місто посіли команди міста Рубіжного.

Важливим конкурсом для юних рятувальників був конкурс «Надання домедичної допомоги». Найкращими виявилися команди міста Лисичанська та Кремінського району, які посіли І місця, а ІІІ місце посіла команда Попаснянського району.

Увечері, після змагань, представники Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Луганській області проводили бесіди з учасниками заходу щодо дій у різних життєвих ситуаціях:у випадку природних і техногенних катастроф, військових конфліктів, в екстремальних умовах.

За результатами змагань переможцями обласного етапу Всеукраїнського збору-змагань юних рятувальників «Школа безпеки» стала команда міста Сєвєродонецька,  ІІ місце посіла команда міста Рубіжного, а ІІІ місце – команда міста Лисичанська.

Під час змагань юні рятувальники показали, що складуть гідну зміну своїм старшим колегам. Учні продемонстрували гарну фізичну підготовку, вміння та навички, які необхідні для надання домедичної допомоги та навички щодо перебування в екстремальних ситуаціях.