«ЗРИМА ПІСНЯ УКРАЇНИ»



З 30 жовтня по 03 листопада 2017 року у м. Одеса за ініціативи Міжобласної громадської організації «Чорноморський округ «Козацтво Запорозьке», Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді та підтримки Одеської міської ради відбувся ХV Всеукраїнському семінарі-практикумі з питань символіки і семантики в українській культурі «Зрима пісня України», у роботі якого взяли участь педагоги Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства Куценко Вікторія та Вертеленко Олена.

Цього року семінар-практикум проходив за темою: «Старовинна українська символіка та сучасність». Під час семінару обговорювалися важливі питання родинного виховання дітей та молоді на кращих виховних традиціях українського народу. У програму семінару входили пленарні засідання, лекції, робота виставок старовинних і сучасних зразків виробів декоративно-прикладного мистецтва.

У рамках семінару педагоги, майстри, учнівська молодь досліджували багатовікові надбання українського народу, здобували знання з декоративно-ужиткового мистецтва та знайомились з традиціями різних регіонів України.

Майстер-класи проводили майстри Народної творчості України: Наталія Яртись (бісероплетіння), Світлана Піскова (соломоплетіння), Юлія Датченко (витинанка), Юрій Мельничук, Галина Іватра (вишивка), Наталія Рибак (Петриківський розпис), Оксана Білоус (писанкарство, вибійка, печатний пряник), Ліана Лістунова (ткацтво), Нікируй Михайло (фольклористика, народна обрядовість) та інші.

Особливо вразила слухачів доповідь Юрія Мельничука, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України, майстра народного мистецтва з вишивки, етнолога, на тему «Використання традиційних рушників центральної та лівобережної України у сучасному Весільному обряді». З традиційною символікою в Петриківському розписі познайомила Наталія Рибак, член національної спілки художників України, заслужений майстер народної творчості України. Неймовірно цікавими виявились майстер-класи з писанкарства, вибійки та печатного пряника Оксани Білоус, заслуженого майстра народної творчості України та майстер-класи з ткацтва, які організувала Ліана Лістунова, голова Миколаївського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Педагоги Луганщини під час семінару набули знань з питань української символіки, практичних вмінь та навичок для використання у подальшій роботі з вихованцями Центру та для організації та проведення майстер-класів з педагогами та учнями Луганської області.

Учасники семінару дякують організаторам «Зримої пісні України» та народним майстрам за цікаві майстер-класи, обмін досвідом, чудову атмосферу, яка панувала всі дні та бажають всім творчого натхнення, благополуччя, здоров’я.