Канікули в Тернополі



08Є в Україні куток – зветься рай: Там рута і м’ята, озера і гай… Гостей там стрічають із хлібом і сіллю… Той край чарівний – моє Тернопілля! Марія Баліцька

Під час зимових канікул вихованці Рубіжанського міського Центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді на запрошення Барни С.С., Голови Тернопільської обласної державної адміністрації відвідали Тернопільську область.

01Організатори підготували для наших дітей цікаву та насичену програму. Діти мали змогу відвідати Свято-Успенську Почаївську Лавру – найбільшу святиню Волині й другу, після Києво-Печерської Лаври, в Україні; побували у древньому чоловічому Свято-Духівському монастирі – скиті Почаївської Лаври.

Вразила своєю загадковістю Замкова гора, яка має історичну назву – Бона на честь дружини польського короля. Зараз від замку залишилися лише башта з воротами та оборонні стіни. Але зверху відкривається чудовий краєвид на місто Кременець.

Здійснюючи екскурсію містом Тернополем, учні дізналися про історію його заснування, дізналися, що місто несе в собі відгомін минулого. Його люблять за спокій вулиць та затишок кав’ярень. Головна окраса міста – озеро, розташоване у центр, – улюблене місце відпочинку кожного тернополянина. Як і в кожному західноукраїнському місті, у Тернополі є свій замок із майже триметрової товщини стінами та підвалами, що зберігають багатовічні таємниці.

13Неабиякі емоції викликало відвідування найбільшого в Україні унікального історико-меморіального музею політичних в’язнів. Він знаходиться в слідчих ізоляторах колишнього КДБ, через які пройшли десятки тисяч патріотів, котрі вели безкомпромісну боротьбу з більшовицьким тоталітаризмом. У камерах змонтовані експозиції, які відтворюють режим утримання в’язнів, методи провадження допитів і матеріали про перебування в’язнів у таборах.

Юним рубіжанам випала чудова нагода відчути атмосферу найчарівнішого свята Різдва Христового. Наших вихованців чекали цікаві майстер-класи з виготовлення різдвяної символіки, перегляд вертепів, відвідування найбільшої в Україні шопки у храмі святого апостола Петра, що на вулиці Володимира Великого. Та найголовніше – тепло родинного кола у святвечір та частування традиційними різдвяними стравами.

Швидко проминув час, але незабутні враження від відвідування чудового Тернопільського краю та знайдені нові друзі залишаться назавжди. Тож щиро дякуємо всім організаторам, які доклали зусиль, щоб наша подорож до Тернопільщини стала дійсно незабутньою. Окрема вдячність Департаменту освіті і науки Тернопільської облдержадміністрації та особисто Волощук Н.І., управлінню освіти Тернопільської міської ради та особисто П’ятночці О.І., завідувачу відділом Тернопільського обласного центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді Фалінському М.В., усім родинам, які гостинно зустріли та прийняли рубіжанських школярів, та педагогічним колективам міста, які забезпечили цікаву програму перебування.