Катерина Безгинська взяла участь у форумі «Освіта для молоді з тимчасово окупованих територій: результати 2021 – обрії 2022»



З 14 по 16 грудня 2021 року в рамках реалізації проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні» Громадська організація «Фонд «Відкрита політика» спільно з Міністерством освіти і науки України проводить форум «Освіта для молоді з тимчасово окупованих територій: результати 2021 – обрії 2022», що має на меті об’єднати зусилля органів влади, освітян та громадськості для аналізу проблемних питань тогорічної вступної кампанії та пошук шляхів їх вирішення під час підготовки до вступної кампанії 2022 року.

В урочистому відкритті форуму, що відбувалося в онлайн-форматі, взяли участь Світлана Кретович – завідувачка відділом освіти і науки Директорату з питань внутрішньої та гуманітарної політики Офісу Президента України, Віталій Носок – державний експерт з питань вищої освіти та освіти дорослих Міністерства освіти і науки України, Катерина Безгинська – заступник голови Луганської облдержадміністрації, інші представники органів державної влади та місцевого самоврядування, науковці та працівники закладів освіти Луганської та Донецької областей.

У вітальному слові до учасників та організаторів форуму Катерина Безгинська відзначила, що облдержадміністрацією з початку військового конфлікту на Сході України приділяється особлива увага проблемам забезпечення права на освіту дітей та молоді із тимчасово окупованих територій України та територій проведення операції об’єднаних сил, а саме якісній роботі освітніх центрів «Донбас – Україна» та «Крим – Україна», які надають їм можливість вступити до українських закладів освіти за спрощеною процедурою.

Цього року на базі закладів вищої та фахової передвищої освіти, які функціонують у Луганській області, було організовано роботу 14 освітніх центрів «Донбас – Україна» та «Крим – Україна». Нагодою вступити до університетів та коледжів області через освітні центри «Донбас – Україна» скористалися 307 наших співвітчизників з тимчасово окупованих територій та лінії розмежування.

«Залучення випускників шкіл області, у тому числі тих учнів, які через об’єктивні причини не мали змоги отримати український документ про освіту державного зразка, до вступу на навчання до закладів освіти області за спрощеною процедурою вкрай важлива, в першу чергу, для забезпечення економіки та соціальної сфери Луганщини фахівцями відповідного рівня. Це відкриває широкі можливості для навчання, працевлаштування й загалом для мирного життя в Україні абітурієнтам з окупованих територій, що дозволить у майбутньому успішно реінтегрувати їх у наш правовий та соціальний простір. А це є важливим аспектом у політичному процесі відновлення єдиної України», – підсумувала Катерина Безгинська й подякувала організаторам форуму за сприяння в роботі закладам освіти Луганської області, зокрема надання організаційної та інформаційної підтримки діяльності освітніх центрів «Донбас – Україна» та «Крим – України».

Далі робота форуму, програмою якого було передбачено проведення освітньо-психологічних тренінгів та презентацій, було продовжено у м. Святогірську Донецької області в офлайн-форматі.  Від закладів освіти області у цих заходах беруть участь ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» та Лисичанський медичний фаховий коледж.