Катерина Безгинська та Юрій Стецюк  взяли участь у Всеукраїнському форумі «Позашкільна освіта без бар’єрів»



21 вересня 2021 року у м. Києві проходить Всеукраїнський форум “Позашкільна освіта без бар’єрів. Модель майбутнього”.

У форумі беруть участь: 

Сергій Шкарлет, Міністр освіти і науки України;

Сергія Бабак, Голова комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій;

Олексій Дніпров, заступник керівника Офісу Президента України з гуманітарних питань;

Віра Рогова, заступник Міністра освіти і науки України;

заступники голів обласних, Київської міської державних адміністрацій;

заступники голів обласних рад; 

керівники департаментів (управлінь) освіти і науки обласних, Київської міської державних адміністрацій.

Також під час Форуму відбудуться виступи спікерів, тематичні панелі та дискусії.

У Луганській області у 24 закладах позашкільної освіти функціонує 1118 гуртків, груп і творчих об’єднань, у яких виховується 15787 дітей та учнівської молоді.

Заклади позашкільної освіти Луганської області є активними учасниками проєктів при підтримці «Агенції розвитку Громадянського Суспільства», Британської ради у рамках програми «Активні громадяни», фонду ООН  UNICEF, USAID,  стають переможцями  обласних конкурсів проєктів розвитку місцевого самоврядування, завдяки чому були здійснені ремонти, поповнені  матеріальні бази, придбано обладнання, що надало можливість відкрити нові напрямки в роботі, а саме: легоконструювання,  дитячої анімаційної студії, радіоелектронне конструювання, робототехніки, програмування тощо.

З листопада 2020 року комунальний заклад «Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді» долучився до співпраці з Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні в рамках програми «Громадська безпека та соціальна згуртованість» у сфері розвитку STEM-освіти. На базі комунального закладу оснащується сучасний STEM-центр – методологічний і тренінговий хаб для підвищення кваліфікації педагогів області, а також для проведення позакласних занять з молоддю громади. У рамках цього проєкту Луганська МАН отримала обладнання для оснащення двох лабораторій (хімічної та робототехніки): комп’ютерну техніку, лабораторне обладнання та прилади, набори робототехніки, устаткування для відеостудії.

У 2021 році рій «Соколи» (керівник Воронцов Володимир, Рубіжанська територіальна громада) представляв Луганську область на ІІІ (Всеукраїнському) етапі Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») – Буковинська Січ (старша вікова група), за підсумками якої посів І місця у конкурсах: «Впоряд», «Тактична підготовка» та ІІ місця  у конкурсах: «Стрільба з Автомата Калашнікова», «Метання гранати», «Теренова гра».

Рій «Молода Січ» (керівник Єрьоменко Катерина, Попаснянська територіальна громада) на ІІІ (Всеукраїнському) етапі гри «Сокіл» («Джура») – Інгульська Січ (середня вікова група) посів І місце у конкурсі «Рятівник».  

Рій «Соколята» (керівник Должкова Олена – Чмирівська територіальна громада) на ІІІ (Всеукраїнському) етапі гри «Сокіл» («Джура»), молодша вікова група  – І місце у Віртуальній мандрівці «Великий луг» і ІІІ місце у змаганнях з футболу.

Катерина Безгинська наголосила на тому, що здобутки наших роїв – це достойне представлення Луганської області на Всеукраїнському рівні. Саме національно-патріотичне виховання молоді та бажання педагогів працювати задля держави – є одним із пріоритетних завдань сучасної освіти та виховання.

«Попереду ще багато планів та перспектив у позашкільній освіті регіону. Але збереження мережі закладів позашкільної освіти, створення умов для позаурочної зайнятості учнівської молоді та зміцнення матеріально технічної бази  залишається одним з пріоритетних завдань облдержадміністрації», – зауважила заступниця голови.