Колегія Департаменту освіти і науки за підсумками роботи в 2017 році



26 лютого 2018 року в приміщенні КЗ «Сєвєродонецька обласна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів» відбулося засідання Колегії Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації за темою: «Досягнення освітньої галузі у 2017 році та створення умов для реформування освіти Луганської області».

У роботі колегії взяли участь заступник голови облдержадміністрації Лішик Ольга Петрівна, заступники голів міст, райдержадміністрацій та об’єднаних територіальних громад з гуманітарних та соціальних питань, начальники територіальних управлінь та відділів освіти, керівники закладів освіти області, представники освітянської спільноти.

Програмою проведення колегії було передбачено підбиття підсумків роботи в освітній сфері Луганщини в 2017 році, інформування про досягнення та проблемні питання на шляху реформування вітчизняної системи освіти, пошук ефективних управлінських рішень у процесі її модернізації, налагодження взаємодії з органами місцевої влади, структурами громадянського суспільства та міжнародними соціальними партнерами, які сприяють становленню освіти й науки в області.

У вітальному слові Лішик О.П. відзначила консолідуючу роль працівників освіти у формуванні суспільно-національної свідомості та назвала пріоритети розвитку галузі в області на найближчі роки. Серед них особливе місце відведено успішній реалізації на місцях Концепції «Нова українська школа», зокрема забезпеченню науково-методичного та психологічного супроводу впровадження нових Державних стандартів освіти, проведенню експериментальної роботи в закладах освіти, підвищенню кваліфікації педагогічних кадрів тощо.

Директором Департаменту Стецюком Юрієм Вікторовичем проведено глибокий аналіз діяльності стану освіти та науки в області в 2017 році, визначено дієві механізми у вирішенні питань, пов’язаних з оновленням матеріально-технічного стану закладів, здійсненням безперебійного та безпечного підвезення учнів сільської місцевості до опорних шкіл, поширення інклюзивної освіти та подолання загальних негативних соціально-економічних тенденцій, які позначаються на рівні затребуваності й працевлаштування на підприємствах регіону випускників закладів професійної (професійно-технічної) та вищої освіти.

Доповідь Стецюка Ю.В. органічно продовжила Цимбал Ірина Іванівна, ректор Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, яка розповіла про особливості ресурсного забезпечення впровадження Концепції «Нова українська школа» в освітнє середовище Луганщини.

Ректор Луганського національного університету імені Тараса Шевченка Савченко Сергій Вікторович поінформував присутніх про підготовку університетом педагогічних фахівців – учителів початкових класів до роботи в нових умовах.

Про особливості організації освітнього процесу в рамках всеукраїнського експерименту всеукраїнського рівня за темою «Розроблення і впровадження навчально-методичного забезпечення початкової освіти в умовах реалізації нового Державного стандарту початкової освіти» в навчально-виховному комплексі «Спеціалізована школа-колегіум Національного університету «Києво-Могилянська академія» доповідала директор цього закладу Свергунова Людмила Вікторівна.

На забезпеченні доступу до якісної професійної освіти, необхідності створення сучасних умов для проведення виробничо-практичної діяльності учнів, приведення у відповідність переліку професій, за якими закладами здійснюється підготовка кваліфікованих робітників, до реальних потреб регіонального ринку праці наголошував директор Навчально-методичного центру професійної освіти в Луганській області Артюшенко Володимир Іванович.

За результатами роботи Колегії було вирішено прийняти за основу завдання, спрямовані на подальший розвиток системи освіти в області, та надано відповідні рекомендації відділам Департаменту і керівникам освітніх ланок усіх рівнів щодо їх реалізації в 2018 році.