КОНФЕРЕНЦІЯ “МОДЕЛЬ ГРОМАДЯНИНА ЄВРОПИ”



origin_14pc10id09tПротягом травня-листопада 2015 року в Україні реалізовувався Міжнародний Литовсько-Український проект молодих педагогів позашкільної освіти “Формула громадянина Європи”. Проект відбувся при підтримці Міністерства Закордонних Справ Литовської Республіки, Посольства Литовської Республіки в Україні, Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, Міністерства освіти і науки України.

   

WP_20151022_11_33_21_Pro22 жовтня 2015 року у м. Київ відбулася підсумкова Міжнародна конференція з розвитку громадянської активності молоді.. Доповідачами на конференції були представники влади Литви та України: заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей, віце-міністр освіти і науки Литовської Республіки Наталя Істоміна, Повноважний міністр Литовської Республіки в Україні Гвідас Керушаускас та представники організаторів проекту, активні політичні діячі. Взяли участь у конференції й учасники проекту — молоді педагоги, які майже два місяці працювали над новими ініціативами, що реалізовувались у різних куточках України.

WP_20151022_08_59_01_Pro“Алгоритм відношень українців Заходу і Сходу як основа євроінтеграції країни” – саме таку назву мала ініціатива, над якою працювали керівник секції “Хімія” комунального закладу “Луганської обласної малої академії наук учнівської молоді”, доцент кафедри екології Інституту хімічних технологій Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля, кандидат технічних наук Кисельова-Логінова Катерина Валеріївна, а також представник Львівської області методист відділу організаційно-масової роботи Центру творчості дітей та юнацтва Ліщук Мирослава Ігорівна. Автори реалізовували цей проект в своїх областях. Ініціатива представляє собою дослідну роботу, яка націлена на спростування стереотипів та штучних меж, що існують між Заходом та Сходом країни. Результати роботи булі представлені на стенді конференції, а також в ході дискусії робочої групи, яка називалася “Громадське суспільство та євроінтеграція”. Керівником групи був представник Литви Лаурінас Касчунас, аналітик і тимчасово виконуючий обов’язки директора Центру студій Східної Європи, професор Вільнюського університету. В цій робочій групі виклали декілька пунктів про можливість євроінтеграції України, які увійшли в резолюцію, складену за результатами роботи всієї конференції.

Презентація результатів роботи груп і обговорення проекту резолюції конференції продемонстрували актуальність цієї проблематики, гарячий відгук піднятих питань серед присутніх представників активної молоді України, необхідність такого міждержавного обміну досвідом і подальшого розширення співпраці.