КРАЄЗНАВЧІ  ЧИТАННЯ ДО ДНЯ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ



До дня вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні 17 та 20 лютого 2023 року відбулися краєзнавчі читання у рамках Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») серед роїв середньої та старшої вікових груп. Захід був організований Департаментом освіти і науки облдержадміністрації та Луганським обласним центром дитячо-юнацького туризму та краєзнавства, в якому взяли участь 56 учасників з Лисичанської, Сєвєродонецької, Рубіжанської, Кремінської, Попаснянської, Сватівської, Новоайдарської, Гірської, Старобільської, Нижньодуванської територіальних громад Луганської області.

З привітальним словом виступила Наталія Жукова, головний спеціаліст відділу позашкільної, спеціальної освіти, закладів та установ обласної комунальної власності Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації, яка наголосила на тому, що День Гідності та Свободи — нагадування про ту ціну, яку українці заплатили, коли відстоювали на Майдані своє право на інтеграцію у Європейський Союз, коли голоси мільйонів громадян злилися в єдиний голос нації, щоб твердо сказати: українці хочуть і будуть жити у вільній, демократичній та квітучій державі.

Хвилиною мовчання учасники краєзнавчих читань вшанували Героїв Майдану, які віддали своє життя за європейське майбутнє України.

Під час заходу прозвучали доповіді на теми: «Від Революції на граніті до Революції гідності-шлях національного відродження», «Герої Небесної Сотні. Хто вони?», «Український Майдан – місце сили і смутку», «Революція, що змінила нас», «Український цвіт! – По кривавій дорозі нам іти у світ», «…Крізь серце пробите ввіллється все світло», «Свято-Михайлівський собор – душа Революції Гідності», «Їхній подвиг закарбований в історії», «Герої Луганського майдану» та інші.

Учасники краєзнавчих читань презентували доповіді про долі Героїв Небесної Сотні та інших учасників Майдану, які стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів України та її європейського вибору: Сергія Нігояна, Устима Голоднюка, Валерія Брезденюка, Сергія Бондарева, Ігоря Костенко, Миколи Дзявульського, Івана Пантелєєва, Івана Куліша, Дмитра Чернявського, Євгена Котляра, Яківа Зайко та інших. Згадувалися події Луганського майдану та імена його активістів – Юлії Красільникової, Юлії Кішенко, Олексія Біди та ін. Розповідали і про тих учасників Майдану, які сьогодні стоять на захисті держави – Володимира Пастушка, Юрія Юзича, Олександра Любара та ін.

Завершила захід директор Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства Тетяна Сідєльнікова, яка подякувала учасникам за проведену краєзнавчу роботу з метою збереження пам’яті про Героїв Небесної Сотні та трагічні події Революції Гідності 2013-2014 років.

Герої такі не вмирають

Вони будуть вічні, живі,

Героїв завжди пам’ятають

На небі й на рідній землі

Тож, будьмо гідними пам’яті наших Героїв!