Круглий стіл “Молодіжні медіа – запорука безпеки регіону”



17 травня 2019 року у м. Сєвєродонецьку на базі Східноукраїнського національного університету імені В. Даля відбувся круглий стіл “Молодіжні медіа – запорука безпеки регіону”.

Організаторами заходу виступили Департамент освіти і науки Луганської облдержадміністрації, штаб Об’єднаних сил та прес-центр Об’єднаних сил.

У роботі круглого столу взяли участь представники штабу Об’єднаних сил зі стратегічних комунікацій, прес-центру Об’єднаних сил, закладів вищої, загально середньої, позашкільної освіти, структурних підрозділів Луганської і Донецької облдержадміністрацій, представники громадськості, незалежних експертів, представники молодіжної Медіа групи.

На захід завітав заступник Міністра закордонних справ України   Єгор Божок, який зазначив, що до найважливіших національно-духовних цінностей належать освіта, наука та інформація. «Суспільство має право отримувати правдиву інформацію про себе і про все те, що може вплинути на нього. Отже, основне завдання молодіжних медіа полягає у створенні механізму формування громадської думки щодо конкретних подій у регіоні», – наголосив він.

Під час круглого столу були обговорені такі питання:

  1. Запровадження пілотного проекту «Створення молодіжної медійної платформи на базі Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля».
  2. Запровадження пілотного проекту «Створення дитячої медійної платформи на базі Комунального закладу “Навчально-виховний комплекс школа І-ІІ ступенів-ліцей “Гарант” Лисичанської міської ради Луганської області”, який бере участь у Всеукраїнському експерименті “Стандартизація наскрізної соціально-психологічної моделі масового впровадження медіаосвіти у вітчизняну педагогічну практику».
  3. Організація тренінгів з медійної грамотності та критичного мислення для дітей і молоді на базі закладів освіти Луганської області із залученням військових та незалежних експертів.
  4. Організації та проведення дитячих та молодіжних журналістських конкурсів на базі закладів освіти Луганської області із залученням військових та незалежних експертів

Модераторами заходу були полковник Мирошниченко Руслан Миколайович, заступник начальника штабу Об’єднаних сил з стратегічних комунікацій та заступник директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ткачова Тетяна Миколаївна.

Мітяєв Андрій Сергійович, начальник відділу взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями управління комунікацій з громадськістю та фінансового забезпечення Департаменту масових комунікацій облдержадміністрації розповів про стан справ в Луганській області в сфері розвитку шкільних та молодіжних медіа.

Боровкова Світлана Валентинівна – директор комунального закладу «Навчально-виховний комплекс школа І-ІІ ступенів-ліцей «Гарант» розповіла про розвиток критичного мислення в умовах інформаційної війни.

Колб Олена Олександрівна, заступник директора комунального закладу «Навчально-виховний комплекс школа І-ІІ ступенів-ліцей «Гарант»

Поділилася досвідом роботи з питань формування громадянської свідомості засобами шкільних медіа.

Кошман Ірина Миколаївна – доцент кафедри української філології і журналістики Східноукраїнського національного університету імені В. Даля зосередила увагу присутніх на медіагігієні, як необхідній компетенції сучасної людини .

Бардаш Олена Юріївнадиректор комунального закладу «Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді, доповіла про розвиток критичного мислення, як складової мадіаосвіти у секціях Луганської обласної малої академії наук учнівської молоді.

Кравченко Олена Леонідівнадоцент кафедри української філології і журналістики Східноукраїнського національного університету імені В. Даля висвітлила тему “Медіаграмотність як складова освітнього процесу учнів ЗСО та студентів ЗВО “

Проніна Олена Владиславівна асистент кафедри управління освітою Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти розповіла про формування медіакультури педагогів Луганщини в системі післядипломної педагогічної освіти.    

Лазарєва Світлана Вікторівна методист кафедри управління освітою Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти висвітлила тему «Науково-методичний супровід національно-патріотичного виховання дітей та молоді в закладах освіти Луганським ОІППО»

Качура Олександрголовний спеціаліст з комунікацій Департаменту масових комунікацій  Донецької обласної державної адміністрації розповів про стан справ в Донецькій області в сфері розвитку шкільних та молодіжних медіа.

П’ятниця Сергій – співзасновник та координатор ГО “Кризовий медіа-центр “Сіверський Донець” виступив за темою «Поточні та перспективні проекти спрямовані на розвиток молодіжних медіа в Луганській області»

Медведєв Вячеславголовний редактор Молодіжної Медіа групи «Академія»  Донбаської державної машинобудівної академії розповів про історію створення медіа групи, напрямів  діяльності, перспективи розвитку, про погляди на шляхи розвитку молодіжних медіа в регіоні за участю медіа-групи «Академія».

Кулеш Вікторія  – заступник головного редактора Молодіжної Медіа групи «Академія» та КРАВЧУК  Руфь – розповіли про розвиток студентської газети.

За підсумками роботи круглого столу було прийняте рішення щодо створення плану спільних дій стосовно розвитку молодіжних та шкільні медіа у регіоні.